Belgische bondscoach pleit na voor tweejaarlijks EK skeeleren

Stien Vanhoutte, hier aan de leiding, is momenteel de meest succesvolle Belgische renner op het EK © PR
Redactie KW

Met een ongekende medailleoogst van acht keer goud, acht keer zilver en zeven keer brons heeft België zich op het EK in Oostenrijk achter Frankrijk en Italië gevestigd als derde skeelernatie van Europa.

Maar het is mogelijk de Belgische skaters volgend jaar helemaal niets in handen hebben.

De toekomst van de Europese kampioenschappen is immers onduidelijk. Voor de editie van het volgend jaar heeft de CEC (Comité Européen de Course) nog geen kandidaat gevonden. De CEC wil graag dat Nederland die taak op zich neemt, maar de Nederlanders waren in 2013 al aan de beurt. België (Oostende) heeft zich al van het EK van 2017 verzekerd.

De Belgische bondscoach Frank Fiers heeft er geen bezwaar tegen als het continentale toernooi een jaartje wegvalt. “Structureel eens in de twee jaar een EK en eens in de twee jaar wereldkampioenschappen. Om en om”, stelt Fiers voor. Dat zou de kwaliteit van de kandidaten kunnen verbeteren en de Europese bestuurders meer ruimte geven de kandidaten te beoordelen.

Want in Wörgl en Innsbruck waren de condities voor topsport onder de maat. Dat lag aan de Oostenrijkers die geen reglementair (tenminste 400 meter lang) wegparcours konden uitzetten en aan de zwak bestuurde CEC, die niet beschikt over een goed functionerend jurykorps. Bart Swings (foutieve beslissingen bij hinderen door Fransen) en Ronald Mulder (blessure door een onnozel de baan overstekend jurylid) waren van dat laatste prominente slachtoffers.

Dat zijn nu juist twee protagonisten van deze kleine tak van sport, die ook nog olympische ambities heeft. Voor het inline skaten is het maar goed dat bij de wedstrijden in Oostenrijk geen vertegenwoordigers van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aanwezig waren.

Die zijn er waarschijnlijk wel als in Taiwan in november de wereldkampioenschappen worden gehouden. Ook België zal daar present zijn, met een uitgedunde selectie. Swings is dan op het ijs actief in Calgary en de jongste junioren doen daar niet mee.

Maar ook bij wereldkampioenschappen blijft niet alles bij hetzelfde. In 2017 wil de wereldorganisatie FIRS in Barcelona een Roller Games houden, waarin de WK’s voor inline skaters en alle andere rollende sporten zijn opgenomen.

“Een onmogelijk evenement”, vindt Fiers. “Ik zie daar helemaal niets in. België zou dat nooit kunnen organiseren. Nederland ook niet.” Als er wordt besloten een volgende editie van die Roller Games te houden, zal die waarschijnlijk naar Azië gaan. “Ik weet niet of we daar erg blij mee moeten zijn”, besluit Fiers.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier