Basejumpers afgelopen weekend van IJzertoren gesprongen

Redactie KW

Dirk Demeurie van het Museum aan de IJzer kan er niet mee lachen. “Het is niet de eerste maal dat basejumpers van het monument, dat 80 meter hoog is, springen.


“We hebben de nummerplaat van de jumpers van dit weekend genoteerd en aangifte gedaan bij de politie”, aldus Dirk Demeurie. “We hopen alvast dat de actie andere basejumpers niet op gedachten brengt. Ik ben hier meer dan twintig jaar werkzaam en ondertussen heb ik weet van een tiental zo’n acties de voorbije jaren. De IJzertoren is echter een gevaarlijke plaats om zoiets te doen met de vele bezoekers die op onze site lopen. Een basejumper kan springen en denken dat hij op een bepaalde plek zal landen, maar één windstoot en hij vliegt de andere kant op.”

Geen extra veiligheidsmaatregelen

“We zullen geen extra veiligheidsmaatregels nemen maar zullen wel nog attenter zijn. Nu al moeten bezoekers hun rugzak beneden achterlaten als ze naar de bovenste verdieping willen gaan, maar blijkbaar zijn de basejumpers dit weekend door de mazen van het net geglipt of hadden ze hun parachute niet in een rugzak gestopt maar onder hun trui of zo. Bovenop de toren kunnen we niet veel extra beveiligen. We rekenen op het gezond verstand van de mensen.”

Het Museum aan de IJzer verwacht heel binnenkort overigens zijn 100.000ste bezoeker. Het panoramazicht bovenaan de IJzertoren is één van de trekpleisters van het monument er is voorlopig dan ook geen sprake van om die dakverdieping af te sluiten.”

Eén van de bekendste basejumpers die van de IJzertoren heeft gesprongen moet Cedric Dumont geweest zijn. Op zijn website maakt hij alvast melding van zijn sprong vanop de IJzertoren. Ook Tanja Dexters zou al eens gebasejumpt hebben vanop de IJzertoren volgens Dirk Demeurie.

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier