Baseballclub Piranhas Oostende bestaat binnenkort 20 jaar en blijft maar groeien

De Piranhas telt een honderdtal jeugdspelers. Op de foto zien we enkele miniemen en juniores.
Redactie KW

De titel van ‘ploeg van het jaar’ moest het slowpitch-team, een recreatieve variant van baseballclub De Piranhas uit Oostende, nog aan de Zandvoordse wereldtoppers van De Zwaantjes laten, maar verder gaat het de club voor de wind.

Volgend jaar bestaat de club 20 jaar. Het ledenbestand is de laatste vijf jaar verviervoudigd, én flink op weg naar een eigen infrastructuur langs hun velden op de Schorre. Bovendien spelen de miniemen dit weekend hun eerste match in een unieke, mede door de Piranhas zelf opgezette, mini-competitie waarin de jonge Oostendse baseballers het zullen opnemen tegen leeftijdsgenoten uit Poperinge en Wielsbeke.

De redenen voor de hoge vlucht van De Piranhas moeten volgens voorzitter Dirk Gunst niet ver gezocht worden. “Vier jaar geleden zijn we gestart met een jeugdwerking en sindsdien is de club spectaculair gegroeid. 60 procent van onze leden, een honderdtal, bestaat uit jeugdspelers. We hebben nu twee volwaardige jeugdteams: een miniementeam, leeftijd 10 tot 12, waarvan ik trainer ben en een kadettenteam, tussen miniemen en elite”, legt Dirk uit.

“Het is om die spelertjes wat wedstrijden te kunnen gunnen dat we in samenspraak met de twee andere teams uit de provincie, Wielsbeke en Poperinge, een minicompetitie hebben opgericht. Want enkel trainen zonder eens een match met inzet, dat gaat op den duur vervelen. En om een echte competitie te spelen over heel het land zijn de verplaatsingen wat ver. Helemaal naar Antwerpen rijden met zo’n jonge spelers om dan één match te spelen, dat is niet echt de moeite waard.”

Met de jeugdwerking hopen De Piranhas niet alleen op doorstroming naar de elite, het steeds groter aantal leden heeft nog andere positieve gevolgen. “In de 18 jaar dat ik voorzitter ben, zijn De Piranhas nog nooit zo dicht geweest bij een eigen plek”, aldus Dirk. “Met die extra jeugdleden kregen we plots bij het stadsbestuur een luidere stem en konden we, samen met de Oostendse American Football ploeg De Pirates, onderhandelen over een eigen infrastructuur langs onze velden achteraan op De Schorre. Die is ons ook toegezegd. We zijn nog aan het bekijken hoe we de ruimte precies gaan invullen, maar momenteel loopt de aanbesteding voor ons materiaalkot en een kantine. Ik kijk echt uit naar de dag dat we onze leden en sympathisanten met een koffietje kunnen ontvangen in ons eigen stekje. Want een sportclub bestaat natuurlijk in grote mate ook in de kantine.”

De miniemen van De Piranhas beginnen hun gloednieuwe competitie op 27 april in en tegen Wielsbeke. De eerste thuismatch op De Schorre is op 12 mei, en op 26 mei gaan ze op verplaatsing naar Poperinge. (JGO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier