Axelle Dauwens komt dit weekend voor het eerst in 2018 in actie

Axelle Dauwens kampte in maart met een stressfractuur © BELGA
Redactie KW

Axelle Dauwens was de afgelopen jaren heer en meester op de 400m horden in ons land, maar is wat op de sukkel. Ook in 2018 is het nog wachten op haar eerste echte optreden.

“Ik verblijf sinds eind 2016 in het Deense Aarhus en train er met de lokale atlete Sara Petersen, die in 2016 in Rio op de Olympische Spelen zilver behaalde op 400 meter horden. Mikkel Larsen is de trainer”, aldus Axelle Dauwens. “Ik won vorig jaar met 56″75 het Belgisch kampioenschap. Dat volstond echter niet om het WK te halen en om mijn profcontract te verlengen.”

“Intussen werk ik deeltijds in Denemarken. Zo schrijf ik artikels voor enkele tijdschriften. Ik had tijd nodig om me aan te passen aan de Deense aanpak en omgeving. Ik voerde afgelopen winter enkele tests uit en liep als lid van een Deens team een aflossingswedstrijd. De resultaten vielen mee. Ik draaide beter dan in het voorgaande zomerseizoen. Jammer genoeg blesseerde ik me eind maart aan mijn rechtervoet. Nader onderzoek wees op een barstje in een van de middenvoetsbeentjes. In de volksmond heet dat een stressfractuur.”

Axelle Dauwens zag zo een groot stuk van haar voorbereiding in het water vallen. “Zoiets kan niet van vandaag op morgen herstellen. Ik stond voor een revalidatieperiode van zes weken. Hordetraining was uitgesloten: ik mocht niet lopen en evenmin springen. Bovendien kon ik slechts een beperkt deel van het krachtschema afwerken. Die blessure kwam heel ongelegen, want het zomerseizoen stond voor de deur. Ik miste de interclub, de Vlaamse titelstrijd, de Flanders Cups in Oordegem en nog wat gelegenheden om mij voor het EK te kwalificeren.”

“Pas sinds een goede week geleden kan ik opnieuw met spikes lopen. Conditioneel hoef ik mezelf niets te verwijten. Ik kweekte in de winter een goede trainingsbasis. Maar er is meer nodig dan dat, mijn ervaring en de revalidatie-oefeningen om een degelijke 400 meter horden te lopen. Ik heb amper een maand tijd om onder de EK-norm (56″68) te duiken. Ik doe het mogelijke, meer kan ik helaas niet doen.”

Axelle is ingeschreven voor de 400 meter horden van de Flanders Cup van zondag in Lokeren. “Maar mijn deelname staat nog niet vast”, countert de atlete. “Vraag is hoe mijn lichaam reageert op de zwaardere trainingsinspanningen van deze week. Natuurlijk wil ik begin juli voor geen geld van de wereld het BK missen. Maar een zevende titel op rij lijkt uitgesloten. Hanne Claes en Margo Van Puyvelde brachten dit seizoen hun records op 56″25 en 56″34. Er is nog Justien Grillet, die dit jaar 57″60 liep. Ik dreig zelfs naast het podium te vallen. Jammer, maar ik kan er echt niets aan doen.” (Hans Vanbesien)