Atlete Lindsey De Grande schrijft open brief aan lotgenoot Thomas Van der Plaetsen

© BELGA
Redactie KW

Ook bij generatiegenote werd in 2011 kanker vastgesteld, ze vecht nog altijd tegen leukemie.


© BELGA

Voor Lindsey De Grande was het deze week allemaal erg herkenbaar. Tienkamper Thomas Van der Plaetsen, een van dé aanstormende talenten in de atletiek, testte positief op zwangerschapshormoon en dat bleek helaas te maken hebben met teelbalkanker die snel daarna bij de 23-jarige atleet werd vastgesteld. Lindsey besloot haar collega en lotgenoot een brief te schrijven.

De open brief :

Thomas,

gisteren stond de atletiekwereld op z’n kop, dopingbeschuldigingen vlogen al alle kanten op, verhalen deden al de ronde, je naam al half besmeurd.

Maar wat velen vergaten, is dat jouw ganse wereld, en die van je dierbaren, sinds die “abnormale” waarnemingen al op z’n kop stond. Jij wist dat je clean was, zij ook. Je wist dus ook dat er meer aan de hand was.

Ik zou zeggen, ik kan het me niet inbeelden wat je doormaakt, maar hoewel het bij ieder individu nog altijd verschillend is, kan ik het helaas wel.

Atlete Lindsey De Grande schrijft open brief aan lotgenoot Thomas Van der Plaetsen


© BELGA

Ik kan wel kotsen en wenen bij het lezen van het nieuws. Kanker. Alweer. “Ze zijn er vroeg bij”. “Hoera”. Ergens wel, dat is waar. Uitgezaaid zou weer een gans ander verhaal zijn. Maar daarom niet minder erg voor je. Daarom niet minder drastisch voor jou.

Ik kan het moeilijk vatten. In 2011 waren we samen als twee groentjes op het EK indoor in Parijs. We werden beiden zesde. Een grote atletiektoekomst lachte ons toe.

Een paar maanden later werd ik ziek. Kanker. Maar jij groeide dapper verder. En ik had er deugd van je te zien doorgroeien, al had ik het liever ook kunnen doen. En nu dit. Ook kanker. Niet dat er een lijn in te zoeken of vinden valt, puur toeval. En toch zo vernietigend zwaar.

Ik kwam je vorig jaar nog tegen, beiden getuigenissen afleggen over de impact van kanker op ons leven tijdens de uitreiking van de beurzen van de Vlaamse Liga Tegen Kanker.

Jij had zo dapper verder gepresteerd tijdens het WK, toen je papa de strijd verloor. Wat was hij fier, en zoveel anderen ook, op jou! Terwijl ik vertelde over de impact ervan op mijn leven en mijn dierbaren.

Ik kan het niet laten te denken, ik had nog liever gehad dat je doping had genomen. En waarschijnlijk denk je er nu ook zo over. Was het maar “dat”. Een stomme, menselijke fout, maar recht te trekken, tot inkeer te komen.

Ik ben heel blij dat je geen doping hebt genomen, al heb ik er ook nooit een sikkepit van geloofd en vreesde ik meteen wat nu blijkt waar te zijn.

Laat je goed omringen! Ik hoop dat ze er extreem vroeg bij zijn, maar zelfs dan is het een zware weg! Ik denk aan jullie en wens jullie alle liefs van de wereld!

Ik ben er zeker van dat je met jouw doorzetting en wilskracht alle obstakels zult overwinnen! En als jij het daarna wilt, ook op de piste!

Liefs! Lindsey De Grande