Anna De Bruycker werd knap zevende op EK zeilen

Zeilster Anna De Bruycker.
Redactie KW

Nu Evi Van Acker, onze nationale zeiltrots, haar carrière vorig jaar in september stopzette, kijken de liefhebbers van deze sport reikhalzend uit naar haar opvolgster. Misschien moeten ze niet zo ver zoeken want in de bossen van Tillegembos woont Anna De Bruycker en die timmert hard aan de weg naar de top.

Anna De Bruycker is pas 16 en studeert Wiskunde-Wetenschappen aan het Sint-Lodewijkscollege in Brugge, de wetenschappen volgt ze in het Engels. In haar vrije tijd echter staat zeilen op nummer een.

“Dat is eigenlijk de schuld van mijn broer Lothar die het zeilen ontdekte via een vriend van hem. Een zestal jaar geleden stapte ik voor het eerst in een boot en ik was meteen verkocht” lacht Evi. “Het duurde niet lang voor ik aan wedstrijdzeilen begon in de optimistklasse. Filip Willems was mijn eerste trainer en die leerde mij de knepen van het vak op de Spuikom in Oostende. In deze klasse kon ik toch al een tweetal keer deelnemen aan een WK en éémaal aan een EK waar ik enorm veel bijgeleerd heb.”

Anna heeft roots in Knokke en zeilde bij de Oostendse club Inside Outside, nu is ze aangesloten bij de Royal North Sea Yacht Club in Oostende. Maar trainen doet ze vooral in Talent Team. “De volgende logische stap was de overstap naar de Laser 4.7 klasse” stelt ze. “Dit is nog niet de olympische klasse, maar het zijn wel dezelfde boten. Alleen is de zeiloppervlakte kleiner en is het voor de jongeren fysiek mogelijk om met zo’n boot te varen. De olympische klasse heet Laser Radial, maar dat is pas voor binnen een paar jaar. Vorig jaar kon ik al eens proeven van het grote werk tijdens het WK voor jongeren in Nieuwpoort waar ik 20ste werd. Daar heb ik opnieuw heel veel opgestoken. Daarna volgde een moeilijke periode omdat ik ziek werd en klierkoorts opliep. Gelukkig is dat nu achter de rug en kon ik aantreden op het EK in deze discipline voor jongeren in Patras in Griekenland. Ik behaalde er een onverhoopte achtste plaats.”

Dit alles komt niet vanzelf en er staat een heel goed team achter haar. “Ik maak nu deel uit van het Talent Team en heb een rits trainers achter mij staan zoals bijvoorbeeld Sam Vandormael. Zij hameren erop dat zeilen veel meer is dan varen op een plas water. Het is voornamelijk een mentaal, fysiek en strategisch geheel waarbij deze drie aspecten van groot belang zijn. Ze vergelijken het altijd met een stoel met drie poten, haal er eentje weg en hij valt om. Daarom vind je me tijdens de week ook altijd terug in de fitness waarbij ik begeleid word door Energy Lab uit Gent. Tijdens de wintermaanden vertoef ik meestal in Cadiz en in de lente en herfst zijn er veel wedstrijden in Nederland. Maar mijn grote doel dit jaar is het WK in Polen Gdynia, daar wil ik eens knallen”, besluit ze. (GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier