Andy Lefevere wint ORC Rally in Oostrozebeke voor de tweede maal op rij

Andy Lefevere. © DM
Redactie KW

Andy Lefevere (Mitsubishi Lancer Evo X) heeft voor de tweede keer op rij de ORC Canal Rally gewonnen. De Stadenaar was in Oostrozebeke slechts vier tellen sneller dan Melissa Debackere (Skoda Fabia R5).

Lefevere werkte met de ORC Rally pas zijn eerste rally van het seizoen af, maar het gebrek aan wedstrijdritme leek hem weinig parten te spelen. De Lancer-piloot nam van meet af aan de leiding en stond deze niet meer af, al moest hij de hele dag wel flink trappen om de concurrentie voor te blijven. In de openingsproeven kreeg Lefevere fel weerwerk van Kurt Braeckevelt. De thuisrijder had zijn gehuurde Skoda Fabia WRC snel onder de knie, maar viel na een foutje op KP 5 terug naar de vierde plaats.

Melissa Debackere nam de tweede plaats over en kon, naarmate ze haar nieuwe Skoda Fabia R5 steeds beter onder de knie kreeg, Lefevere steeds meer onder druk zetten. Er volgde nog een spannende secondenstrijd op de slotproeven waarbij Lefevere het uiteindelijk met slechts 3.9″ haalde. Net als Debackere zorgde ook Steve Bécaert voor een knap R5-debuut in Oostrozebeke. De Poperingenaar reed de Citroën DS3 R5 van J-Motorsport naar de derde podiumplek op 35″ van de winnaar. Diens gelegenheidsteamgenoot Yves Bruneel, eveneens in een Citroën DS3 R5, moest na een sortie vrede nemen met de zevende plaats. De Ieperling eindigde vlak achter de Nederlander Hans Weijs Junior (BMW 130i), die een plek in de top-5 verloor na o.a. problemen met de koppeling in de beginfase.

Lietaer outstanding bij Historics

Bij de Historics stond duidelijk geen maat op Paul Lietaer. De Snor had aan de finish meer dan anderhalve minuut voorsprong op Thomas Vauterin (BMW M3) en werd bovendien vijfde algemeen. Tom Tytgat (Opel Kadett) finishte in extremis op het podium in Divisie 4 nadat Pieter-Jan Maeyaert (Ford Escort MK 2) op de laatste proef nog van de baan ging. Lode De Keyser (Porsche 911) werd vierde voor de Brit Andrew Thomson, die met zijn Ford Sierra Cosworth de beste was onder de FIRC-rijders. Stefaan Stouf en Wim Decock moesten beiden al vroeg aan de kant met mechanische problemen op hun Porsches.

In Divisie 1-2 waren de hoofdrollen opnieuw weggelegd voor Stefaan T’Joens (Subaru Impreza) en Brecht Hoorne (BMW E30). Net toen T’Joens een comfortabele voorsprong had uitgebouwd op Hoorne moest de garagist uit Avelgem met pech aan de kant. Hoorne, knap twaalfde in de algemene eindstand, won uiteindelijk met meer dan vier minuten voorsprong op Peugeot-rijders Luc Diet en Thorben Vandeputte.

(JDH – foto DM)