44ste TAC Rally in Tielt wordt een open strijd

Woensdagavond vond de shakedown al plaats. © Wouter Meeus
Redactie KW

Dit weekend slaat het Belgisch kampioenschap rally voor het eerst zijn tenten op in West-Vlaanderen. De TAC Rally is de derde manche van het Belgisch kampioenschap en meteen de eerste grote afspraak van het jaar voor de West-Vlaamse piloten.

De organisatoren bleven trouw aan het gekende stramien van vier klassementsproeven per omloop. Er zijn niet zo veel mogelijkheden in de streek om de rally uit te breiden of te veranderen, zodat er enkel één praktische aanpassing is. Op de klassementsproef Oosthoek werd de de start verlegd, terwijl de andere proeven Schuiferskapelle, Ondank en Poelberg identiek zijn aan vorig jaar. De verkenningen en de documentencontrole vinden plaats op vrijdag 7 april, terwijl de rally zelf van start gaat op zaterdag 8 april. Om 8 uur verlaten de eerste deelnemers het podium in de Europahal in Tielt. Ze krijgen drie identieke omlopen voorgeschoteld met telkens vier klassementsproeven: Schuiferskapelle, Ondank, Oosthoek en Poelberg. Om de rally af te sluiten, volgen dan nog de proeven van Schuiferskapelle en Poelberg. De uiteindelijke winnaar wordt omstreeks 21 uur op het podium verwacht.

Princen onzeker

Kris Princen is dit jaar de gedoodverfde favoriet om Freddy Loix op te volgen als Belgisch kampioen, maar de Limburger is allesbehalve zeker van zijn deelname aan de TAC Rally. Tijdens de Spa Rally ging Princen in de fout en hield er een verhakkelde Skoda aan over bovenop een gebroken rib. Het ziet er steeds meer naar uit dat zowel de Skoda als Princen zelf niet klaar zullen zijn voor komend weekend. Dit opent natuurlijk perspectieven voor onze streekpiloten. We denken hierbij aan Steve Bécaert en Bert Cornelis (beiden met Citroën DS3 R5), Pieter-Jan Maeyaert (Ford Fiesta R5) en Melissa Debackere (Skoda Fabia R5). Maar ook Veronique Hostens aIs copilote van Vincent Verschueren (Skoda Fabia R5) en Filip Cuvelier als copiloot van Polle Geusens (Ford Fiesta R5) zijn niet kansloos.

Nevenklassementen

In de nevenklassementen zijn de West-Vlamingen ook goed gewapend om een rol van betekenis te spelen. In de groep N rekenen we op Bert Coene en Hans Depla, terwijl de Porsches van Claudie Tanghe en Chris Debyser aanspraak maken op een plaats in de top tien. Bij de historics is een volledig West-Vlaams podium mogelijk. Paul Lietaer kan alleen door pech de overwinning mislopen, maar met Didier Vanwijnsberghe en Robin Maes (beiden met BMW M3) en Dirk Vermeirsch en Frank Baert (beiden met Ford Sierra Cosworth) hebben we heel wat snelle lokale piloten aan de start.

Criterium

Het Criterium is voorbehouden voor regionale piloten met een VAS- of ASAF-licentie die willen proeven van het grotere werk. Zij rijden de eerste twee omlopen of acht klassementsproeven. Chris Dobbelaere uit Tielt neemt het op tegen de snelle BMW’s van Xavier Alliet en Philip Lommers. Met ook nog de piloten van de BMW M Cup en de Ford Pinto Cup, die voornamelijk West-Vlaams getint zijn, aan de start mogen we een leuke strijd verwachten op verschillende fronten.

(FM)