Yannick Lefèbvre samen met Tom Pelsmaekers naar Olympische Spelen

Redactie KW

Beide zeilers steken contract met Topsport Vlaanderen op zak. Ook Wannes Van Laer gaat naar zijn tweede Spelen.

In het clubhuis van de RBSC op de basis in Zeebrugge zijn donderdag officieel de vier Belgische roeiers voor de komende Olympische Spelen voorgesteld. Het zijn naast Evi Van Acker, ook Wannes Van Laer, een West-Vlaming afkomstig uit Wijtschate en nu woonachtig in Laken, en Oostendenaar Yannick Lefèbvre, samen met Tom Pelsmaekers.

Wannes Van Laer (31) zeilt voor de Franse Gemeenschap in Laser Standaard naar zijn tweede Spelen en is sedert zijn vorige deelname in Londen, waar hij 34ste eindigde, nog weinig in België. Zijn meest recente toffe herinnering is het WK in Mexico. Hij mocht daar vorige maand naar de finalereeksen en eindigde als 20ste. Vooral de vier top drie plaatsen over het hele kampioenschap maken hem gelukkig. “Een top acht in Rio is realistisch, misschien zit er meer in”, is de zeiler ambitieus.

Van Laer trekt eerst nog twee weken op stage naar het Gardameer, vandaar gaat het richting Rio tot aan de Spelen.

Ons project was voorzien voor de Spelen van 2020, we zijn er nu al bij

Yannick Lefèbvre (27) en zijn Antwerpse kompaan Tom Pelsmaekers (23) zeilen in een 49’er. “Het is een jongensdroom die werkelijkheid wordt, iets wat ik samen met Tom heb kunnen verwezenlijken”, zegt de Oostendenaar die uit een echte zeilfamilie komt. “We hebben er zin in om er in Rio keihard tegenaan te gaan. We willen alles uit de kan halen en vooral ervaring op doen. Ons project was voorzien voor de Spelen van 2020, we zijn er nu al bij.”

Het zeilduo kan in hun 49’er tot eind dit jaar genieten van een contract bij Topsport Vlaanderen. “Dit is nodig om ons – mentaal, ondersteund en met de nodige logistieke begeleiding – op een optimale manier op de Spelen voor te bereiden”, verduidelijkt Lefébvre. “Dit geeft ons een enorme boost.”

Willy van Bladel, coach van Evi Van Acker en hoofdcoach binnen de Vlaamse Yachting Federatie, heeft het vaarwater nabij Rio al grondig bestudeerd. “Het is erg gevarieerd, een locatie die qua windrichting- en kracht en ook de wat de golfhoogte betreft niet overal gelijk is. Dit maakt de uitdaging leuker. Gelukkig zitten we niet ver van het episch centrum, de zeilsport zit er zelfs binnenin. Het Olympisch dorp is aan de rand van de stad.”

Lefbèvre en Pelsmaekers roeien, onder leiding van hun Poolse coach Tomasz Sta?czyk, op de Spelen van 12 tot en met 19 augustus. Voor Van Laer begint het op 8 augustus.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier