Philip Milanov vreest nog steeds de kwalificaties

© BELGA
Redactie KW

Philip Milanov is de grootste Belgische medaillehoop in het atletiek in Rio.

De discuswerper lijkt geen last te hebben van de mediatieke druk die op hem ligt sinds zijn zilveren medaille op het WK in Peking, het beste Belgische resultaat sinds de wereldkampioenschappen in 1983 voor het eerst werden georganiseerd. Philip Milanov is eerder ongerust over de kwalificaties, want daar liep het voor het EK in Zurich in 2014 nog mis.

“De Spelen zijn indrukwekkend, maar dat maakt me niet nerveus”, zegt de Bruggeling. “Mijn vader (die ook zijn coach is) is het des te meer. Ik ben kalm, want ik heb dit jaar goede resultaten neergezet. Zoals gewoonlijk leg ik me meer druk op voor de kwalificaties dan voor de finale.”

Ik heb geleerd om de eerste poging niet te zien als opwarming. Vanaf de eerste poging werp ik zo hard ik kan. Twee jaar geleden, voor het EK in Zurich, was ik mentaal nog niet zo stabiel, en dat kon je zien in de kwalificaties. Ik denk dat ik sindsdien mentaal sterker ben geworden. Ik denk niet meer de hele tijd aan sport. Met de leeftijd ben ik stabieler en sterker geworden. Het ritme is beter, de techniek sneller. Ik heb meer zelfvertrouwen.”

Net als op het WK in Peking en het EK in Amsterdam lijken de Polen zijn belangrijkste concurrenten te zullen worden. “Ze zijn fysiek een beetje sterker, groter en ouder dan mij. Ze hebben ook een heel goede manier van trainen. Piotr Malachowski (Europees en wereldkampioen) weegt 130 kilo, maar hij is ook erg snel. De Duitser Hartwig is goed teruggekomen na zijn blessure. Hij heeft al 68 meter gegooid. Hij verdedigt zijn titel. Maar goed, ik wil me eerst op de kwalificaties concentreren.”

Philip Milanov heeft ook zijn omgang met het publiek veranderd tijdens de competitie. “Ervoor was ik nerveus als er publiek was. Nu ben ik beter, zelfs op training, als er toeschouwers zijn.”

Dat zal zeker het geval zijn vrijdag tijdens de kwalificaties om 9.30 uur (14.30 uur in België) en nog veel meer de dag erna tijdens de finale.

(BELGA)