Paralympiër Sven Decaesstecker gaat voor vierde olympische deelname

© BELGAIMAGE
Redactie KW

Sven Decaesstecker is een van Belgiës meest ervaren paralympiërs. De zwemmer, die op jonge leeftijd een onderbeen verloor, was er al bij in Athene, Peking en Londen en mikt volgend jaar in Rio op een vierde deelname aan de Spelen. Dan moet ook die eerste olympische medaille uit de kast vallen.

Decaesstecker heeft zich nog niet geplaatst voor Rio, maar dat mag geen probleem zijn, zo legt hij donderdag uit in Lanzarote, waar hij met de Belgische atleten op stage is. “Normaal had ik de kwalificatie op het WK moeten afdwingen, maar in de voorbereiding op het toernooi brak ik een rib en was ik acht weken out. Daardoor raakte ik op de 200 meter wisselslag (zijn favoriete nummer) niet verder dan de achtste plaats. Op de 100 meter rugslag werd ik negende. Maar er komen nog genoeg kansen om mij te plaatsen.”

Decaesstecker was al een aantal keer dicht bij een olympische medaille, zoals in Peking 2008 toen hij vierde werd, maar tot dusver greep hij er telkens naast.

“De Paralympics zijn natuurlijk speciaal. Ze worden maar eens om de vier jaar georganiseerd en op de dag van je wedstrijd moet alles meezitten om te scoren“, zegt Decaesstecker. “Maar ik denk wel dat ik in Rio meer bevrijd zal kunnen zwemmen. Tijdens de vorige Spelen merkte en voelde ik dat van mij een medaille werd verwacht en dat zorgde wel voor een bepaalde druk. Zo was prinses Astrid aangeduid om de medailles uit te reiken tijdens de ceremonie van de 200 wissel. Daaraan merk je dat ze veel van je verwachtten.”

Decaesstecker is sinds 2009 voltijds prof bij Bloso. “Iedere dag train ik twee keer twee uur, goed voor in totaal tien trainingen per week.”

Volgend jaar in Rio zal Decaesstecker 31 zijn. “Voor een paralympiër is dat een redelijke leeftijd”, zegt hij. “Maar ik besef ook dat er in het leven meer is dan zwemmen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier