Nu is het definitief: Belgische roeiers niet opgevist voor Olympische Spelen in Rio

Redactie KW

Tim Brys en Niels Van Zandweghe worden door de Internationale Roeifederatie FISA niet opgevist om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus).

Dat heeft de FISA laten weten aan de Koninklijke Belgische Roeibond.

Zowel skiffeur Hannes Obreno als de lichte dubbeltwee Tim Brys en Niels Van Zandweghe wonnen eind mei hun finale van de olympische kwalificatieraces in Luzern en hadden dus recht op deelname aan de Spelen. Maar omdat België van de FISA slechts één boot mag afvaardigen naar Rio, moest er een keuze worden gemaakt. Die viel op Hannes Obreno, zodat Tim Brys en Niels Van Zandweghe met lege handen achterbleven. Er was nog een kleine kans dat ze zouden worden opgevist, maar dat gebeurt dus niet.

Gwenda Stevens, voorzitster van de Belgische bond, legt uit. “Matt Smith, de secretaris-generaal van de FISA, heeft mij bevestigd dat alle nationale olympische comités positief hebben geantwoord en dat dus alle 550 plaatsen die aan de roeisport zijn toegekend, ingenomen zijn. Er was één atleet twijfelachtig, maar de blessure zal sneller hersteld zijn dan eerst gepland en ook die atleet zal dus in Rio van de partij zijn.”

“Er blijft nog de mogelijkheid dat er voor 18 juli, de definitieve sluiting van de inschrijving, nog een of ander atleet met een kwetsuur uitvalt, maar Matt Smith stelt dat dit in zijn vrij lange loopbaan als FISA-lid slechts heel zelden gebeurde”, stelt Gwenda Stevens.

Voor Brys en Van Zandweghe wordt het nu zaak om zich zo snel mogelijk over die sportieve onrechtvaardigheid heen te zetten. “Zij kunnen alvast deelnemen aan het WK 2016“, weet Stevens. “Brys start in het open WK in de lichte skiff, Niels wordt in hetzelfde nummer een blikvanger op het WK U23. Beide WK’s vinden samen plaats eind augustus in Rotterdam. Het tweetal zal wel dezelfde voorbereiding volgen zoals gepland was voor de Spelen, dit wil zeggen ze eerst nog in de lichte dubbeltwee zullen deelnemen aan de befaamde Henleyregatta, waar ook onze olympische skiffeur Hannes Obreno de Thames zal opkomen. Daarna starten ze onder de leiding van coach Frans Claes hun specifieke skifftraining voor dat WK op.”

Tim Brys en Niels Van Zanbdweghe reageerden eerder gelaten, want zij hadden de bui meteen na Luzern al zien hangen. De reglementen om de mondialisering in de roeisport te optimaliseren breken dus nu vooral onze Belgische toproeiers erg zuur op. Een Nederlandse petitie, door meer dan 8.000 personen ondertekend, en de reacties van olympische skiffkampioenen als Olaf Tufte en Mahe Drysdale, hebben bij FISA alvast het besef losgeweekt dat de plaatsingsprocedure met het oog op Tokio 2020 grondig moet worden geëvalueerd.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier