“Niet in dezelfde fout hervallen als van de Olympische Spelen in 2012”

Wannes Van Laer in actie in Palma. (Foto Thom Touw) © Thom Touw
Wannes Van Laer

Zeierl Wannes Van Laer bereidt zich samen met de wereldtop voor op de OS in Rio.

Met minder dan vier maanden tot de Olympische Spelen, begint de spanning te stijgen. We werken aan de laatste puntjes. Het gaat niet meer om kwantiteit, maar meer om kwaliteit. Ik heb het geluk om komende maanden regelmatig te kunnen samenwerken met de sympathieke Australiërs Tom Burton en Matt Wearn, de nummers 1 en 2 op de wereldranglijst. Ik ga eveneens niet meer op verplaatsing zonder mijn fysieke trainer, Grégoire Litt. Want het is uiteraard de bedoeling dat ik op mijn hoogste niveau ben gedurende de Olympische Spelen deze zomer. Er is geen plaats en tijd meer voor fouten. Alles moet vanaf nu vlekkeloos verlopen, dit is een groot verschil met mijn vorige Olympische campagne van 2012. Toen was ik helemaal alleen. Niemand die mij fysisch begeleidde. Ik had me pas op het laatste nippertje geplaatst voor de Spelen. De fout die ik toen maakte was om veel te lang en zonder structuur te trainen. Ik weet nog dat ik sessies deed van vier uren op de spinning fiets in de fitness en daarna nog een krachttraining afwerkte. Ik dacht hoe meer ik train, hoe beter ik word. Ik was extreem gemotiveerd, maar het resultaat was dat ik helemaal uitgeput begon aan mijn eerste Olympische Spelen.”

“Als ik gezond blijf zal ik fysiek top zijn in Rio”

Gelukkig weet ik nu perfect wat ik elke dag moet doen. Mijn trainingsschema wordt zelfs aangepast naargelang het weerbericht en hoe zwaar de sessies op het water zijn. Eén ding is zeker, als ik gezond blijf, dan zal ik fysiek top zijn in Rio.

Mijn vijfde plaats in Palma, begin deze maand, gaf mij de bevestiging dat ik goed bezig ben. Ik heb nu nog drie grote evenementen voor de Spelen. De wereldbekermanches in Hyères en Weymouth, en het wereldkampioenshap in Mexico. Het is noodzakelijk om wedstrijden te blijven varen zodat ik het wedstrijdritme kan vasthouden. Er zijn een paar zaken die we op training niet kunnen oefenen, zoals bijvoorbeeld, starten met minstens 40 boten en andere contactsituaties die enkel voorkomen met grotere groepen.”

“Anderzijds zijn er ook een paar zaken die we uitsluitend tijdens trainingen doen en die niet kunnen tijdens wedstrijden, zoals verschillende mast- en zeilencombinaties. Aangezien ik nog niet officieel geselecteerd ben voor de Spelen, telt elke wedstrijd als een selectiemoment voor mij. Ik kan me dus niet veroorloven om tijdens een wedstrijd zware kracht- of conditietrainingen af te werken. Ik zou te moe zijn voor de volgende dag en dit kan zware gevolgen hebben op de resultaten.”

“Daarom hebben we een paar stevige trainingsstages gepland. Deze stages geven ons de kans om fysisch een stap verder te gaan. Het moeilijkste is nog om daarna genoeg te rusten voor een optimaal herstel. Hoe meer we de Spelen naderen, hoe moeilijker het is om stil te zitten. Als ik een dag niet gesport heb, voel ik me schuldig. Gelukkig ben ik nu wel goed omringd en zal ik niet meer dezelfde fout maken als in 2012!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier