Michael Bultheel op paasstage in de Verenigde Staten

© BELGA
Michael Bultheel
Michael Bultheel Atleet uit Lendelede

Na mijn laatste training afgewerkt te hebben in de nieuwe Leuvense atletiek indoorhal ben ik met het vliegtuig vertrokken richting Verenigde Staten, meer bepaald Orlando, om me er 6 weken te gaan voorbereiden in ideale omstandigheden, al zijn die voor mij persoonlijk wat te tropisch. Ik zal er aansluiten bij een deel van mijn trainingsgroep die rechtstreeks vanuit Portland is overgevlogen, waar ze het WK indoor beslecht hebben.

Deze paasstage vormt traditioneel het startpunt van de specifiekere trainingsfase, daar waar het werk tot dusver eerder gericht was op het verbeteren van, laten we zeggen, de basisvaardigheden. Dit mag ruim geïnterpreteerd worden, want om een goeie 400 meter horden te lopen dienen zowel uithouding, kracht, snelheid, weerstand en techniek maximaal getraind te worden. In Orlando worden deze dan samengebracht om de echte wedstrijdvoorbereiding aan te vatten. Concreet betekent dit dat het gros van de trainingen min of meer in wedstrijdtempo zal gebeuren en de intensiteit dus heel hoog ligt. Deze trainingsstages vormen het orgelpunt van de opbouw, en vaak staat of valt een wedstrijdseizoen met het welslagen ervan.

Ook de recuperatie tussen de trainingen door wordt nu belangrijker dan ooit, vandaar ook dat ik vorige week de deuren van het ziekenhuis achter me heb toegetrokken en er de komende vijf maanden ook niet terug moet zijn om te werken.

“Naast ideale trainingsomstandigheden vind ik hier in Orlando ook veel hoogstaande wedstrijden”

Verder mag ik op heden tevreden zijn over mijn conditie, nagenoeg alle trainingen heb ik probleemloos afgewerkt en ik voel dat ik vooruitgang heb geboekt qua power en snelheid, wat altijd al één van mijn (vele) werkpuntjes is geweest. Belangrijkste doel wordt nu dan ook om dit om te zetten naar de 400 meter horden race, meer bepaald hoop ik via deze toegenomen power en paslengte een paar passen minder nodig te hebben in de wedstrijd zelf wat normaal gezien moet resulteren in een snellere tijd. Klinkt allemaal logisch en simpel, maar helaas makkelijker gezegd dan gedaan, zeker wanneer het melkzuur de controle over je benen heeft overgenomen. Ik zal het alleszins kunnen uittesten in goed gezelschap, want naast mijn trainingsgroep zal ook het kruim van de Britse, Duitse en Zweedse sprinters terug te vinden zijn in Orlando.

Naast de ideale trainingsomstandigheden zijn er in Florida eveneens in april talloze kwalitatief hoogstaande wedstrijden. En een wedstrijd is natuurlijk het perfecte testmoment om eens te zien waar je staat, maar vooral ook om te zien wat nog niet lukt en waar nog verder op gewerkt dient te worden 3 tot 4 maanden voor de D-day in Rio… Hoe de trainingsstage hier in Orlando precies verloopt kom je volgende keer te weten!