Marathonloopster Hanna Vandenbussche (voorlopig) opnieuw geplaatst voor de Spelen

Lode Blomme

Bij de dames belooft het nog een spannende strijd te worden, aangezien enkel de sterkste drie landgenotes naar Rio mogen.

Vorig jaar haalde Hanna Vandenbussche (28) uit Diksmuide als eerste Belgische de olympische limiet op de marathon, maar inmiddels waren er al drie concurrentes met een snellere tijd. Eén van hen is overigens Veerle Dejaeghere, het 42-jarige boegbeeld van de atletiek én tevens trainster van Hanna.

In de marathon van Parijs liep Hanna Vandenbussche, die al enkele jaren in Leuven woont, zich zondag opnieuw in de nationale top drie. Ze werd er elfde dame in een nieuwe persoonlijke besttijd van 2u.38’34”. Haar tempomaker in Parijs was overigens Misha Declerck uit Aartrijke, die eerder al hetzelfde deed voor Veerle Dejaeghere.

Na Dejaeghere en Els Rens is Hanna Vandenbussche nu als derde geplaatst voor Rio, maar toch is haar kwalificatie verre van zeker. Er zijn namelijk meerdere concurrentes die nog een voorjaarsmarathon lopen en haar tijd dus kunnen verbeteren. Toch was ze na de finish enorm tevreden. “Het was een droom die uitkwam voor mij”, klinkt het. “Lopen in mijn lievelingsstad, genieten van elke kilometer én eindigen in een besttijd. Dit was mijn mooiste marathonervaring ooit.”

(AD)