Judoka’s Sarah Loko en Jasper Lefevere halen zilver in Peru

Jasper Lefevere. © Foto Belga
Redactie KW

Jasper Lefevere en Sarah Loko hebben zaterdag allebei een zilveren medaille veroverd op de Pan American Open judo in het Peruaanse Lima.

Loko, nummer 166 op de ranking, won in de klasse tot 63 kg drie kampen met ippon en raakte zo in de finale. Zij versloeg achtereenvolgens thuiskampster Vivanco Cardenas (geen ranking), Estafania Garcia (IJF 24) uit Ecuador en de Amerikaanse Leilani Akiyama (IJF 27). In de kamp voor goud verloor ze met ippon van de Cubaanse Maricet Espinosa (IJF 21).

De 29-jarige Loko is een tot Belgische genaturaliseerde Française, die traint bij Judoclub Koksijde. Ze kleurt deze week de afsluiter van de sportkrant in alle edities van Krant van West-Vlaanderen. Het is overigens de eerste medaille die ze België schenkt.

In de klasse min 66 kg won Kortrijkzaan Jasper Lefevere (IJF 37) in zijn race naar zilver met yuko van de Argentijn Fernando Gonzalez (IJF 95) en met ippon van de Canadees Antoine Bouchard (IJF 17). In de finale had hij geen kans tegen de Spanjaard Sugoi Uriarte (IJF 19), die eerst een waza-ari scoorde en er na drie minuten de beslissende ippon aan toevoegde. In dezelfde gewichtsklasse eindigde voor Veldegemnaar Kenneth Van Gansbeke (IJF 48) het toernooi in de tweede ronde na verlies met yuko tegen de Chileen Juan Perez (geen ranking).

Ilse Heylen (IJF 17) leek in de -52 kg ook op weg naar een medaille na winst met ippon tegen Justine Bishop (IJF 44) uit Nieuw-Zeeland maar ze verloor daarna op strafpunten van de Spaanse Laura Gomez (IJF 24) en met waza-ari van Maria Garcia (IJF 87) uit de Dominicaanse Republiek in de kamp voor brons.

Anne Sophie Jura (-48 kg), Sandrine Billiet (-63 kg), Senne Wyns (-60 kg) en Thomas Lissens (-66 kg) raakten in de Peruaanse hoofdstad niet verder dan een eerste duel.

Zondag komen in Lima nog Roxane Taeymans en Lola Mansour (beiden -70 kg) en de na een knieblessure wederoptredende Benjamin Harmegnies (+100 kg) in actie.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier