De West-Vlaamse medaillehoop rust op de stevige schouders van Philip Milanov

Zowel op het WK vorig jaar als het EK deze zomer mocht Philip Milanov een ereronde maken met de Belgische vlag. Lukt dat nu ook op de Olympische Spelen? © Foto Belga
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Op vrijdag 5 augustus worden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro officieel geopend. Vanaf dan zitten we op het puntje van onze stoel om de prestaties van de West-Vlamingen te volgen.

Voor de videoreeks ‘De Spelen Van Stijn’ op KW.be had ik het genoegen om langs te gaan bij elf van onze West-Vlaamse olympiërs. Stuk voor stuk hardwerkende, vastberaden en getalenteerde sporters. Sympathieke dames en heren ook, de West-Vlaamse olympiër maakt zich kennelijk niet schuldig aan vedette-allures.

Brugs volksfeest op 13 augustus?

Dat laatste alleen al is een goede reden om straks te supporteren voor onze provinciegenoten, maar natuurlijk mogen we niet verwachten dat ze allemaal meespelen voor een medaille. Integendeel, de West-Vlaamse medaillehoop rust wellicht uitsluitend op de stevige schouders van discuswerper Philip Milanov. De Bruggeling werd vorig jaar tweede op het WK, dit jaar tweede op het EK en heeft dus een uitstekende kans op eremetaal. Philip is aan zijn eerste Spelen toe, maar hij bewees eerder al dat hij de druk aan kan. Bovendien houdt hij naar eigen zeggen van heel warme wedstrijdomstandigheden. Wie zin heeft in een West-Vlaams feestje maakt dus het meest kans op zaterdag 13 augustus.

Van Laer en Obreno mikken op olympisch diploma

Slechts enkele anderen durven luidop de hoop op een olympisch diploma – een plaats in de top acht – uit te spreken. Zeiler Wannes Van Laer wil op die manier de ontgoocheling van vier jaar geleden doorspoelen en roeier Hannes Obreno kan met dat diploma zijn late kwalificatie helemaal rechtvaardigen. Vorige maand klopte Obreno overigens nog de regerende olympische kampioen op de prestigieuze Henley Royal Regatta, kan hij die krachttoer straks herhalen en voor een stunt zorgen?

De andere West-Vlaamse mannen moeten vooral naar zichzelf kijken en voor een persoonlijke topprestatie gaan. Zwemmer Emmanuel Vanluchene, hordenloper Michaël Bultheel, zeiler Yannick Lefèbvre, judoka Jasper Lefevere, marathonloper Koen Naert en wielrenner Serge Pauwels hoeven geen uitzonderlijk zware druk te torsen in Rio.

Op 43-jarige leeftijd tekent de goedlachse Veerle Dejaeghere voor de derde keer present op de Olympische Spelen.
Op 43-jarige leeftijd tekent de goedlachse Veerle Dejaeghere voor de derde keer present op de Olympische Spelen.© Foto Belga

Chapeau voor Veerle Dejaeghere

Over naar de dames en dan moeten we wel beginnen met een lofrede aan het adres van Veerle Dejaeghere. De 43-jarige atlete schoolde zich om tot marathonloopster, werd prompt de beste Belgische en mag zo naar haar derde Olympische Spelen. Zelfs al geeft ze straks na amper één kilometer op – gezien haar karakter bestaat die kans eigenlijk niet – verdient dat een luide ‘chapeau’. Ook hordenloopster Axelle Dauwens trekt met ambitie naar Rio. Ondanks een moeilijke seizoensstart zijn haar Spelen pas geslaagd met een nieuw persoonlijk record en een plaatsje bij de beste twaalf.

Tijdrijdster Ann-Sophie Duyck spreekt liever geen grote ambities uit, maar mag straks op de top tien mikken. Voor collega-debutante Louise Carton lijkt het op 22-jarige leeftijd vooral belangrijk om ervaring op te doen, want zelfs haar ‘grote concurrente’ Veerle Dejaeghere voorspelt Louise een grote toekomst. Last but not least is Europees zwemkampioene Fanny Lecluyse, die met recht en reden voor een finaleplaats gaat.

Wie na al dat West-Vlaams geweld nog steeds niet verzadigd is, kan ik nog één tip meegeven: Usain Bolt. De 29-jarige Jamaicaanse spurtbom is wellicht voor het laatst te zien op de Olympische Spelen, spektakel verzekerd!