Adrie Koster en Club Brugge: een overzicht van een wisselvallige samenwerking

Redactie KW

In de zomer van 2009 strijkt Adrie Koster neer in Jan Breydel. De periode van de Nederlander als trainer van Club Brugge verloopt wisselvalig. Hij laat blauw-zwart aanvallend en verzorgd voetballen, maar de resultaten zijn niet voldoende en de prijzenkast wordt niet aangevuld. Een overzicht van de passage van Adrie Koster in Jan Breydel.

Het eerste seizoen onder zijn bewind begint goed en het contract van Koster wordt in april met twee jaar verlengd nadat Club Brugge Europees overwintert en de zestiende finales van de Europa League haalt. Maar in de tweede seizoenshelft sputtert de motor en in de play-offs strandt Club uiteindelijk derde op maar liefst achttien punten van kampioen Anderlecht. De tweede plaats en de kans op deelname aan de Champions League verliest Club aan AA Gent, na een pijnlijke 6-2 nederlaag op de laatste speeldag in het Gentse Ottenstadion.

Het tweede jaar onder Koster verloopt net andersom. Blauw-Zwart start desastreus aan de reguliere competitie en de ambities worden teruggeschroefd tot het behalen van de play-offs. Europees overleeft Club in de Europa League de poulefase niet. Interne strubbelingen met heel wat spelers tekenen bovendien het seizoen van blauw-zwart. Na Nieuwjaar begint de ploeg wel weer te draaien en na een aantal knappe overwinningen in de play-offs wordt Club toch nog vierde op één punt van Anderlecht.

Nadat Pol Jonckheere als voorzitter aan de kant wordt geschoven, mag ook Adrie Koster vrezen voor z’n job. Maar het nieuwe bestuur houdt de Nederlander aan boord, zij het ook onder druk van de Brugse supporters.

Dit seizoen krijgt Koster een hele nieuwe ploeg ter beschikking en de steun van linietrainers. Club Brugge blijft lang ongeslagen, maar na de nederlaag tegen Birmingham in de Europa League, verliest blauw-zwart ook tegen Kortrijk, AA Gent en Racing Genk. De hattrick van Kevin De Bruyne kost Adrie Koster de kop.

(WD/LD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier