Aagje Vanwalleghem stopt met turnen

© Luc Demiddele
Redactie KW

(UPDATE VIDEO 3) Turnster Aagje Vanwalleghem stopt met competitieturnen. Dat heeft ze aangekondigd op een persconferentie in het Limburgse Beringen. Vanwalleghem, die dit jaar 25 wordt, had eerder al gezegd te willen stoppen na het WK in 2013. Ze stopt nu meteen, omdat ze het “fysiek en mentaal niet meer kan opbrengen.”

Vorige maandag toen ik op de balk stond, vroeg ik me af: ‘wat sta ik hier eigenlijk te doen?'”, vertelde ze op een persconferentie. “Al sinds het WK in Tokio vorig jaar dacht ik erover na om te stoppen. Ik had echter het gevoel dat ik dan het team in de steek zou laten en deed toch door”, vertelde Vanwalleghem.

Een combinatie van fysieke en mentale problemen deed haar nu toch de knoop doorhakken. “Ik recupereerde steeds moeilijker en had op training altijd last. Steeds vaker ging ik nadenken of het dat wel waard was. Bovendien wou ik ook mijn toekomst niet hypothekeren door een nieuwe blessure.”

Niet meer voluit gaan

Sinds ze in 2005 een eerste keer door haar knie ging, zit de schrik er goed in bij de Wevelgemse met Braziliaanse roots. “Ik was echt bang om me opnieuw te blesseren, en dan te moeten stoppen in mineur.” De fysieke problemen maakte het mentaal ook steeds lastiger. “Je moet elke dag 6 uur voluit gaan, dat kon ik niet meer opbrengen.”

Vanwalleghem brak door op de European Youth Olympic Days in 2001 in Murcia. Ze werd er allround zevende en behaalde een zilveren medaille, en nam drie jaar later deel aan de Olympische Spelen in Athene. Ze werd 23ste allround, de beste Belgische turnprestatie ooit.

blessureleed

Op het Europees Kampioenschap in Debrecen in 2005 haalt ze nog brons, maar daarna volgt blessureleed. Zo miste ze op een haar na een selectie voor de Spelen in Peking. Het Belgisch turnteam plaatste zich net niet voor de volgende editie, deze zomer in Londen. Het Olympic Test Event midden januari 2012 in Londen was haar laatste grote wedstrijd. Met de Belgische vrouwenploeg eindigde ze er vijfde, net niet genoeg om zich als team voor de Spelen te plaatsen.

Net als Julie Croket voldeed Vanwalleghem al aan de BOIC-minima voor Londen, maar ons land mag maar 1 turnster afvaardigen.

(JV/belga)

Aagje Vanwalleghem stopt met turnen

Bekijk hier de aankonding van Vanwalleghem dat ze stopt met topturnen

Aagje Vanwalleghem stopt met turnen

Bekijk hier het overzicht van haar carrière

Aagje Vanwalleghem stopt met turnen

Jonge turners in de topsporthal van Izegem reageren

Aagje Vanwalleghem stopt met turnen

Bekijk hier een reportage met Vanwalleghem in oktober ’11

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en deze week in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier