Speculaas met glazuur nieuw Oostends streekproduct

Burgemeester Johan Vande Lanotte, bakker Yannick Dewitte, slager Willy Deschildre, die ook al een reeks streekproducten liet erkennen, schepen Martine Lesaffre, Nathalie De Weerdt van het Economisch Huis en schepen Nancy Bourgoignie presenteren de speculaas met glazuur, het nieuwe Oostendse streekproduct. (Foto HH)
Redactie KW

De speculaas met glazuur van bakker Yannick Dewitte werd door de VLAM erkend als streekproduct.

Dit is meteen het zesde officieel erkende streekproduct uit Oostende. Eerder erkende de VLAM al de splitwafels van versbakkerij Jannick & Els uit de Nieuwpoortsesteenweg. Ook de bloeling, het hoofdvlees en de beenhesp van slager Willy Deschildre zijn erkend, evenals de Vlaamse grijze garnaal van reder Willy Versluys. Door de erkenning van de VLAM mogen de producenten van deze producten het label van streekproduct.be gebruiken in hun verkoop en communicatie.

“De speculaas met glazuur gaat al minstens 90 jaar terug in de tijd”, weet Jannick Dewitte van bakkerij Jannick & Els. “Het recept ging over van bakker op bakker. Het bijzondere van deze speculaas is dat de lijnen aangezet worden met glazuur. Dit vind je enkel aan de West- en Middenkust en de streek van Poperinge, maar dan enkel rond sinterklaas. Nergens anders in Vlaanderen maken ze speculaas met glazuur”, vertelt de Oostendse bakker.

Typisch is ook dat deze koekjes het hele jaar door worden gegeten en niet enkel tijdens de sinterklaasperiode. “Ik heb altijd speculaas met glazuur in de winkel. Het is een product dat erg in trek is bij de mensen. Ik herinner me dat wij ook als kind het hele jaar door zulke koekjes aten”, vertelt Jannick Dewitte.

Splitwafels

De erkenning door de VLAM van dit nieuwe streekproduct is voor de Oostendenaar een leuke bekroning. Eerder werden ook al zijn splitwafels erkend als streekproduct. “Splitwafels zijn wafels gevuld met boterroom, in een ovale vorm en met gist bereid. De gist doet de wafels opblazen tijdens het bakken. De traditionele vulling van splitwafels bestaat uit verse boter, gemengd met kristal- of kandijsuiker, eventueel op smaak gebracht met rum of kaneel”, legt hij uit.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier