Roeselaarse student hackt Facebook in amper drie uur

© Stefaan Beel
Redactie KW

De Roeselaarse student toegepaste informatica Preben Ver Eecke kon een privacylek bij sociale mediagigant Facebook blootleggen. “Ik zie mezelf als een ethische hacker”, zegt Preben, “Ik wil zo de beveiliging van websites helpen verbeteren.”

Preben Ver Eecke (22) woont met zijn ouders Kurt Ver Eecke en Angelina Degraeve in de Hoogleedsesteenweg in Roeselare. “Ik ben opgegroeid met computers”, zegt Preben, “Toen ik 10 jaar oud was, begon ik te ‘prutsen’ met de computer van mijn papa. Spelletjes spelen, op icoontjes klikken en kijken wat er gebeurde, het internet ontdekken… Dat was de aanzet van een echte passie.”

Beloning

Nog steeds brengt Preben zijn vrije tijd achter zijn computer door en daarin doet hij aan ethisch hacken. “Ik probeer lekken of mankementen bloot te leggen”, legt hij uit. “Wanneer ik daar in slaag, breng ik de instantie of het bedrijf meteen op de hoogte, zodat ze met mijn informatie aan de slag kunnen gaan.”

Preben kreeg van Facebook een financiële beloning. “Al zeg ik liever niet hoeveel”, lacht hij. “Maar wat voor mij belangrijk is, is hun zogenaamde ‘white hat’-lijst. Daarop komen jaarlijks maximaal 150 mensen die het bedrijf geholpen hebben. Dat zal straks erg mooi op mijn cv staan. En sinds het nieuws bekend raakte, kreeg ik al vier jobaanbiedingen. Alsof ik het nieuwste whizzkid ben”, grijnst Preben. (KT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier