Raakt Brugge eindelijk verlost van stadskanker ?

© Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

Is de historische Brugse binnenstad binnenkort eindelijk een stadskanker kwijt ? Projectontwikkelaar Berg Invest heeft een bouwvergunning ingediend voor de restauratie van het verloederde 18de eeuwse hotel D’Hanins de Moerkerke en de bouw van achttien flats. Tijdens Open Monumentenweekend zal wellicht deze half vergane herenwoonst in de Witte Leertouwersstraat voor het laatst te bezichtigen zijn.

Aangezien de stedelijke Academie 300 jaar bestaat koos Brugge de classicistische bouwstijl als thema voor de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september. Met de oprichting van de Academie werd immers de Franse wooncultuur Brugge binnengeloodst.

Het OMD programma staat in het teken van die eerste, Gouden Eeuw van de Academie, met vijf themawandelingen, drie restauratiewerven en twintig opengestelde, historische gebouwen. Een ervan is het 18de eeuwse, bouwvallige hotel D’Hanins de Moerkerke in de Witte Leertouwersstraat.

Houtzwam

Het is één van de resterende kankerplekken van de stad. Sedert eind de jaren ’90 staat het leeg. Tot drie keer toe wilden bouwpromotoren op deze plek appartementen optrekken, maar hun plannen ketsten af op het protest van buurtbewoners en erfogedverenigingen. Het protest was vooral gericht tegen een ondergrondse garage onder het domein.

Promotor Berg Invest heeft nu nieuwe plannen en een restauratiedossier ingediend, zonder parking en met meer respect voor de als monument beschermde site. In september start het openbaar onderzoek, in november zou het stadsbestuur zich over de vergunningsaanvraag moeten buigen. Als architect voor de restauratie werd Bruggeling Sébastien Vermeersch aangesteld.

De plannen voorzien achttien residentiële flats. Indien Berg Invest een vergunning krijgt, moet het project over drie jaar opnieuw bewonbaar zijn.

Alle info over de Brugse Open Monumentendagen : www.bruggeomd.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier