PVDA Brugge eist 220.000 euro terug van Dirk De fauw

Stephen Brigitta: "Met de uittredingsvergoeding van Dirk De fauw kunnen we vier jaar de reddingsdiensten aan de kust financieren." (Foto BP) © Benny Proot
Redactie KW

Na de Publipart-onthullingen in Gent richt PVDA nu haar pijlen op Brugge. De extreem-linkse partij eist dat Dirk De fauw (CD&V) 220.000 euro teruggeeft aan de provincie. “Dat is de uittredingsvergoeding die De fauw in 2012 als afscheidnemende gedeputeerde aanvroeg én kreeg, terwijl dat hij op dat moment al wist dat hij schepen en OCMW-voorzitter zou worden”, klaagt PVDA’er Stephen Brigitta aan. Kandidaat-burgemeester Dirk De fauw wijst erop dat hij enkel de wet volgde.

Is Dirk De fauw een graaier of niet? PVDA vindt alvast van wel. De extreem-linkse partij komt met documenten naar buiten waaruit blijkt dat onder meer Dirk De fauw in 2012 een uittredingsvergoeding van meer dan 200.000 euro opvroeg, terwijl hij al wist dat hij schepen en OCMW-voorzitter van de Stad Brugge zou worden. “De vier gedeputeerden Patrick Van Gheluwe (SP.A), Marleen Titeca-Decraene (CD&V), Gunter Pertry (SP.A) en Dirk De fauw (CD&V) die er eind 2012 mee ophielden, hebben allemaal hun uittredingsvergoeding aangevraagd én gekregen”, vertelt PVDA’er Stephen Brigitta (23), die werkt als administratief medewerker bij PVDA. “Omdat ze van december 2000 tot december 2012 lid van de deputatie waren, kregen ze elk – na indexering! – twee jaar lang 9.170 euro bruto per maand. Bovenop hun andere mandaten. Dirk De fauw is ook nog eens advocaat. Dit is er regelrecht over. Dit is een kaakslag voor zij die met 23 euro per dag moeten overleven, de mensen die hij als OCMW-voorzitter vertegenwoordigt. Wraakroepend. Met PVDA eisen we dat geld terug. Daarmee kunnen we vier jaar de reddingsdiensten aan de kust financieren.”

Wettelijk gezien kan Dirk De fauw niets verweten worden.

Stephen Brigitta: “Dat is net het probleem. Deze graaipolitiek is absoluut volgens de regels van de Belgische politiek. Pas in december 2018 zullen gedeputeerden geen vergoeding meer krijgen als ze vrijwillig vertrekken. Voor ons is dit het zoveelste voorbeeld van zelfbedieningspolitiek die zo snel mogelijk gestopt moet worden.”

“Dit is een kaakslag voor de mensen die hij als OCMW-voorzitter vertegenwoordigt”

Waarom komt PVDA nu pas, vijf jaar na de feiten, met dit verhaal naar buiten?

Stephen Brigitta: “Omdat we het nu pas te weten kwamen. De provincie blinkt niet uit in openbaarheid, om het met een eufemisme uit te drukken. Alles is een kluwen, niets is openbaar. Het heeft veel inspanningen gekost om alle documenten te krijgen. Dat de burgers weten hoeveel hun vertegenwoordigers verdienen: dat zou toch de basis van een democratie moeten zijn? We kunnen onze politici nu niet deftig controleren. Vandaar dat we pleiten dat elk bezoldigd mandaat, zowel publiek als privé, meegedeeld wordt aan het Rekenhof, dat het dan op zijn beurt op zijn website moet publiceren. Nu moeten enkel de publieke mandaten aangegeven worden. Ook willen we dat het hele vermogen – dus ook onroerende goederen, aandelen en bankrekeningen – bekend gemaakt wordt. Dan kan je bijvoorbeeld zien dat een burgemeester ook actief is in immobiliën…”

PVDA lijkt zich met dit verhaal op de kaart te willen zetten in Brugge met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Stephen Brigitta: “Politiek is natuurlijk meer dan gewoon verkiezingen. Ongeacht of er nu verkiezingen waren of niet, zouden we dit sowieso naar buiten gebracht hebben. De verkiezingen zijn voor ons al begonnen. In april legden we de eerste hand aan een enquête, waarmee we vanaf september 500 à 600 Bruggelingen willen bevragen. Die zal de basis voor ons programma vormen, maar armoede, lonen en mobiliteit zullen sowieso onze speerpunten zijn.”

(Dirk De fauw reageert in onderstaand kader)

Dirk De fauw: “Ik heb enkel de wet gevolgd”

Dirk De fauw blijft kalm bij de actie van PVDA. “Ik heb enkel de wettelijke regeling gevolgd”, vertelt de kandidaat-burgemeester voor CD&V. “Na een periode als gedeputeerde moet je je uittredingsvergoeding aanvragen. Na twaalf jaar heb ik dat gedaan. En dat gebeurt niet enkel bij onze partij, maar bij álle politieke partijen. En dat is niet enkel voor gedeputeerden, maar ook voor parlementairen. (fijntjes) Allicht heeft PVDA nog niet veel verkozenen gehad en hebben ze dat nog niet meegemaakt. Dit is een poging om mij in een slecht daglicht te plaatsen met de komende gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht.” (ON)

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier