Provincie trekt 5 miljoen extra uit voor toerisme

De kustgedeputeerden Franky De Block (links) en Guido Decorte meldden dat de provincie de komende drie jaar 5 miljoen euro extra investeert in toerisme. © HH
Redactie KW

De provincie investeert in de periode 2017-2019 5 miljoen euro extra in toerisme. 3 miljoen euro gaat naar subsidies voor toeristische projecten, 2 miljoen euro naar ‘Horizon 2025’, de realisatie van 20 tot 25 uitkijkpunten in de hele provincie.

Voor het nieuwe subsidiereglement trekt de provincie 3 miljoen euro uit, verspreid over drie jaar. Dat bedrag komt bovenop de 375.000 euro die nu al jaarlijks aan toeristische subsidies werd uitgegeven. Dat betekent dus dat er voor de komende drie jaar 1,375 miljoen euro per jaar beschikbaar is. Voor heel West-Vlaanderen zijn 60 projecten ingediend, waarvan 26 voor de kust. Eind januari worden de eerste projecten goedgekeurd. Gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block laat nu al weten dat het sterke projecten zijn.

Het reglement voorziet in drie soorten subsidies. Voor investeringen in toeristisch-recreatieve infrastructuur wordt het percentage verhoogd van 20 naar 50% en tot een maximum van 250.000 euro. Daarnaast is er een opstartsubsidie voor innovatieve, meerdaagse evenementen en een subsidie voor innovatie in toeristische logies. De subsidies in de categorieën ‘evenementen’ en ‘logies’ bedragen maximum 20% van de begrote kosten met een maximum van 20.000 euro.

Uitkijkpunten

Westtoer lanceert met ‘Horizon 2025’ een nieuw initiatief om op korte en middellange termijn 20 tot 25 uitkijkpunten en belevingsplatformen te realiseren in de hele provincie. Deze punten moeten gratis toegankelijk zijn, over parking beschikken en een uitstekend uitzicht op het omliggende landschap bieden met bij voorkeur een 360°-perspectief. De tussenkomst van de provincie en Westtoer kan tot 75% oplopen. Voor de opstartfase wordt in de periode 2017-2019 een extra budget van 2 miljoeneuro uitgetrokken. Voor de kust zijn twee concrete projecten aangemeld. Het gaat om uitkijktorens op de Hoge Blekker in in Koksijde en op de oude watertoren van Middelkerke. Projecten kunnen nog tot 31 december worden ingediend.

Beter weer aan zee

Westtoer trekt 100.000 euro uit voor een campagne om het kustweerbericht beter te promoten. De campagne, die tegen de paasvakantie zichtbaar moet zijn, zal duidelijk maken dat het weer aan de kust beter is dan in het binnenland. In 2016 was er aan de kust gemiddeld bijna drie uur meer zon per dag. Westtoer realiseert in 2017 en 2018 ook een nieuwe campagne ‘Zee van Smaak’ voor de kust. Het is een actie om duurzame en lokale visserijproducten te promoten, zowel bij het brede publiek als bij de toeristische sector. Dat gebeurt met steun van het Europees Visserijfonds.

Europese projecten

Er zijn ook twee nieuwe Europese projecten om het innovatief en creatief ondernemerschap aan de kust te stimuleren. Het project ‘Profit’ gaat op zoek naar instrumenten die ondernemers helpen om hun zaak te innoveren en rendabeler te maken. Europa voorziet 400.000 euro, maar het totaalbudget, waarvoor ook de provincie, Westtoer en buurlanden hun duit in het zakje doen, bedraagt 1,6 tot 1,7 miljoen euro. Het tweede project ‘Tendances’ van de regio Frankrijk-Vlaanderen-Wallonië wil de toeristische troeven van deze regio extra in de kijker zetten. Hiervoor spendeert de EU een kleine 300.000 euro op een totaalbudget van 1,1 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier