Oostende voorziet geld om Koninklijke Gaanderijen te restaureren

Als de onderhandelingen over de overname en restauratie van Thermae Palace geen resultaat opleveren, zal de stad de eerste fase van de restauratie van de Koninklijke Gaanderijen beginnen. © HH
Redactie KW

Oostende voorziet 2 miljoen euro om de restauratie van de Koninklijke Gaanderijen aan te vatten als de onderhandelingen over de Eau-telprocedure niet tijdig tot een resultaat leiden. Dat is een van de opvallende zaken uit het budget 2018, dat dinsdagmorgen werd voorgesteld.

De onderhandelingen met drie kandidaten om de Koninklijke Gaanderijen en het Thermae Palace Hotel over te nemen en te restaureren, slepen al meer dan een jaar aan. Nog altijd is er geen resultaat. “Het is dan ook een heel moeilijk dossier”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Maar de komende maand is beslissend. De Eau-telcommissie is aan het afronden en moet dan een voorstel doen aan het stadsbestuur en de Vlaamse regering. Op basis daarvan zullen wij een beslissing nemen.”

Het stadsbestuur houdt ermee rekening dat deze procedure nog niet tot een overnemer leidt, want op het budget 2018 is 2 miljoen euro voorzien voor de eerste fase van de restauratie van de Koninklijke Gaanderijen. In totaal wordt 29,3 miljoen euro geïnvesteerd, maar 5,3 miljoen is voor de aankoop van de terreinen voor het bouwproject op de Oosteroever. Datzelfde bedrag krijgt de stad ook terug van de bouwpromotor, waardoor het een nuloperatie wordt. In de praktijk investeert de stad goed 24 miljoen euro. Daar staan ruim 8,8 miljoen euro inkomsten, in hoofdzaak subsidies, tegenover.

Hotel Terminus

Oostende werkt in 2018 de vernieuwing van enkele straten af, waaronder de Koninginnelaan en de Nieuwpoortsesteenweg. Er worden drie nieuwe sportzalen gebouwd: een judozaal op het trainingscentrum van de politie aan de Zandvoordestraat, een sportzaal in de Schapenstraat en een tafeltenniszaal op sportpark De Schorre. Ook de bouw van het nieuwe politiecommissariaat en het nieuwe zwembad gaan van start en de bouw van het nieuwe kinderdagverblijf Wiegelied wordt afgewerkt. In ‘t Bosje wordt een nieuw dierenasiel gebouwd. De stad en het Blauw Kruis delen de kosten. Ook de bouw van de sterrenwacht Astropolis en de aanleg van de evenementenweide gaan volgend jaar van start.

De stad wil de randparking aan het Maria-Hendrikapark uitbreiden met één of twee verdiepingen, bovengronds of ondergronds. Het Autonoom Gemeentebedrijf Grond- en Bouwbeleid van de stad zal een technische en financiële haalbaarheidsstudie uitvoeren en de parking, die tegen de zomer van 2019 klaar moet zijn, ook uitbaten. In de stationsomgeving wordt gezocht naar een gedeelde werkplek voor beginnende ondernemingen. Mogelijk wordt dat het Hotel Terminus aan het station, momenteel nog eigendom van de NMBS, maar de stad heeft een bod uitgebracht. Als de stad erin slaagt het pand te kopen, is het de bedoeling daarachter ook een nieuwe fuifzaal te bouwen. Voor Hangaar 1 wordt gezocht naar een nieuwe bestemming en gelijktijdige restauratie via een publiek-private samenwerking. Een bestemming is nog niet bekend.

Schulden

Het werkingsbudget van de stad omvat 146,9 miljoen euro uitgaven en 159,9 miljoen euro inkomsten. Het stadsbestuur maakt zich sterk dat de netto-schuld onder de 100 miljoen euro blijft, zoals in het bestuursakkoord voorzien. In 2018 komen er ook geen belastingverhogingen. Groen reageerde al dat de schuld wel degelijk stijgt tot ruim 105 miljoen euro omdat het stadsbestuur de schulden van derden – zoals het Sociaal Huis of de autonome gemeentebedrijven – niet meetelt. “Door schulden uit de statistieken te houden, verdwijnen ze niet”, zegt fractieleider Wouter De Vriendt.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier