Oostende houdt volksraadpleging in 2017

We zien v.l.n.r. politicoloog Nicolas Bouteca (UGent), Irene Van der Craats en Danny Claeys van communicatiebureau CIBE, burgemeester Johan Vande Lanotte, schepenen Krista Claeys, Bart Plasschaert en Martine Lesaffre en politicoloog Carl Devos (UGent). © HH
Redactie KW

Onder de noemer ‘Kom uit je schelp’ start Oostende een groot participatieproject voor de inwoners, dat moet uitmonden in een volksraadpleging in oktober 2017.

De eerste fase van het participatieproject loopt van mei tot augustus 2016. “In die fase willen we via straatgesprekken, wijkraden, een online platform, acties op evenementen, gesprekken met experten, adviesraden en vele andere kanalen te weten komen welke thema’s leven bij de Oostendenaars. 36 personeelsleden stelden zich vrijwillig kandidaat om de straatgesprekken te voeren”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. “Dit onderdeel gaat op woensdag 18 mei van start. Ook bij onder andere de stadsdiensten en bij de fracties wordt het participatieproject geduid”.

Enquête

“Van zodra we al deze informatie – groot en klein – verzameld hebben, zetten we samen de volgende fase in: de schriftelijke enquête. Deze wordt in oktober 2016 gelanceerd en elke inwoner van Oostende vanaf 16 jaar kan eraan deelnemen. Voor de enquête zijn vooral verbeteringen op korte (en middellange) termijn belangrijk. De resultaten worden verwerkt en bekendgemaakt, vermoedelijk in februari 2017. Dan start ook meteen de eerste uitvoering van wat uit de enquête naar voren kwam.”

“De laatste fase gaat over de grote projecten op lange termijn. Wat is voor Oostende op lange termijn belangrijk? Dit gebeurt via een volksraadpleging in oktober 2017, waar prioriteiten worden getoetst. Mensen zullen uit een lijstje van een 20-tal prioriteiten kunnen kiezen wat voor hen het belangrijkst is. De resultaten moeten eind 2017 klaar zijn.”

Toekomstprogramma

Het project wordt begeleid door onder meer politicologen Carl Devos, Nicolas Bouteca en Herwig Reynaert, allen West-Vlamingen en verbonden aan de Universiteit Gent. “Onze ambitie is dat 25% van de Oostendenaars vanaf 16 jaar de enquête invullen”, aldus Johan Vande Lanotte. “Ambtenaren van de stad zullen de enquête deur aan deur aanbieden en ze zal ook digitaal kunnen worden ingevuld. De opkomst bij de volksraadpleging zal afhangen van het succes van de voorgaande stappen. Enquêtes werden al in andere steden gehouden, maar wij zijn de eerste stad in het land die zo’n volksraadpleging organiseert. De bevolking kan als het ware zelf zijn toekomstprogramma voor de stad opstellen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier