Ondrinkbaar water stroomt uit enkele kranen in Daverlo

Hugo De Bondt. (Foto BP) © Benny Proot
Redactie KW

Uit verschillende kranen in het gloednieuwe Daverlogebouw stroomt er al negen maanden ondrinkbaar water. Met een schriftelijke vraag eist raadslid Hugo De Bondt (N-VA) meer duidelijkheid. “Het probleem komt doordat er te weinig water wordt gebruikt”, reageert schepen Hilde Decleer. Dinsdag werden nieuwe stalen van het drinkwater genomen ter controle.

“Het leidingwater in het Daverlogebouw is al sinds oktober vorig jaar ondrinkbaar. Zelfs gekookt mag het niet aangewend worden”, vertelt raadslid Hugo De Bondt (N-VA). “Sindsdien brengt het stadspersoneel zijn eigen drinkwater mee, terwijl een werkgever nochtans verplicht is om drank te voorzien. Wanneer er geen drinkbaar water via de normale distributiekanalen is, moeten er desnoods drinkwaterfonteinen geplaatst worden. Die zou ik sowieso voorzien, zodat het personeel weet wat ze drinkt. Ik begrijp niet dat de schepen pas na acht maanden op de hoogte wordt gesteld en dat de vakbonden niet reageren. Dit kan niet!”

Vicieuze cirkel

Na het bericht van Hugo De Bondt namen schepen van Personeel Minou Esquenet en schepen van Stadsgebouwen Hilde Decleer actie. “Een week voor de melding van Hugo De Bondt werd ik al op de hoogte gebracht van het probleem”, vertelt schepen Hilde Decleer.

“Ik begrijp niet dat de schepen pas na acht maanden op de hoogte wordt gesteld en dat de vakbonden niet reageren”

“Het water aan de teller is in orde, maar op bepaalde eindpunten niet: de kitchenette aan de bib en de dienst bevolking, de drinkfontein aan de sportdienst en één kraan in de cafetaria. Vermoedelijk komt dit omdat deze kranen te weinig gebruikt worden. Dan heb je een vicieuze cirkel: er wordt geen water gebruikt door de problemen, en door minder gebruik blijft het, stilstaand, water niet drinkbaar. Het probleem zou ook kunnen door een licht vervuilde straalbreker.”

Wachten op resultaten

Het stadslabo kwam dinsdag langs om nieuwe stalen te nemen. “Omdat bacteriën gekweekt moeten worden, zullen de resultaten enkele weken op zicht laten wachten. De kranen waaruit geen drinkbaar water komt, werden met een sticker gemarkeerd. Bij de politie, in de sanitaire blokken en de andere kranen van de cafetaria komt er gewoon drinkbaar water uit de kranen. Er is nooit een probleem geweest voor de bezoekers of de sporters, het personeel weet waar ze moeten zijn om drinkbaar water af te tappen.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier