Oesterbank in Oostende wast en verwerkt bakken in nieuwbouw

Erno Delaeter (links) en Marijke Vandeputte (rechts) wassen al kunststoffen bakken in de nieuwbouw. We zien ze met directeur van De Oesterbank Luc Rosseel in het midden. (Foto HH)
Redactie KW

Oostende De Oesterbank opent nu vrijdag 24 juni een nieuwbouw waar kunststofbakken worden gewassen en isomo bakken verwerkt.

Het gebouw bevindt zich nabij de bestaande gebouwen van De Oesterbank in de Vaartblekersstraat en is sinds een maand in gebruik. De vondst en ontmanteling van een vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog op de site zorgde begin juni even voor een onderbreking, maar intussen wordt in de nieuwbouw alweer volop gewerkt.

“Bakken wassen is tijdverlies voor heel wat firma’s. Het is hun corebusiness niet”, legt directeur Luc Rosseel van De Oesterbank uit. “Wij willen er onze corebusiness van maken en extra werk bieden aan onze doelgroep. We waren de eerste beschutte werkplaats in Vlaanderen die deze activiteit opneemt en ik denk dat er nog zullen volgen.”

Waterzuivering

“In mei 2015 begonnen we aan de nieuwbouw op de vroegere site van Mercantiele Beliard. Het gebouw werd ontworpen door een gespecialiseerd architectenbureau volgens het no-waste-time-principe, waarin alles zo efficiënt mogelijk kan verlopen. Tevens plaatsten we een biologische waterzuiverinstallatie, waardoor waterlozing en waterverbruik tot het minimum herleid wordt. De nieuwbouw betekent voor ons een investering van 3 miljoen euro, waterzuiveringsinstallatie en machines inbegrepen”

“We voorzien een capaciteit van 20.000 kunststoffen transportbakken per dag te wassen voor de voedingssector en 170 ton polystyreen te compacteren per jaar”, aldus Luc Rosseel. “Daarnaast is er nog een capaciteit voor bakken die niet uit de voedingssector komen, maar het neemt meer tijd in beslag om die te wassen en het is moeilijk voorspelbaar hoeveel dat er zullen worden. Er komen vijf waslijnen voor bakken uit de voedingssector en twee lijnen voor bakken uit andere sectoren. Op dit moment wassen we al iets meer dan 10.000 voedingsbakken per dag en vorig jaar verwerkten we al zo’n 150 ton isomo.”

Regionaal gebonden

“De bakken worden ‘s avonds naar de bedrijven teruggebracht en dan halen we meteen een nieuwe lading op om de volgende dag te wassen. Vier mensen uit de doelgroep zijn daarvoor opgeleid tot vrachtwagenchauffeur. Nu werken er al 15 mensen in de nieuwbouw, maar dat zullen er 30 worden eens we op volle capaciteit draaien. In totaal werken nu 417 mensen in De Oesterbank. Onze nieuwe activiteit is uniek en regionaal gebonden. We hebben er een uitstekende ligging voor.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier