Zwindrama waarbij dader twee agenten doodde herdacht

Redactie KW

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat 2 agenten van de Knokse politie werden gedood. Twee anderen raakten zwaar gewond. De feiten vonden plaats tijdens een routinecontrole op de parking van het Zwin. Dader was een Nederlander, die van plan was een reeks overvallen in ons land te plegen. Het zogenaamde Zwindrama is vandaag herdacht tijdens een plechtigheid in het politiekantoor van Knokke-Heist.

In de nacht van 2 op 3 mei 1971 houdt een politiepatrouille een routinecontrole op de parking van het Zwin. De chauffeur van een gestolen wagen blijkt een zware jongen te zijn, en maait met een mitrailleur vier agenten neer. Twee sterven ter plaatse, twee raken zwaar gewond. Zwinopzichter Robert Trio slaagt erin om de dader te overmeesteren, maar door een misverstand weet die toch te ontsnappen.

De moordpartij zorgt in 1971 voor een schokgolf in heel het land. Zo’n brutale moord is nooit gezien. Koning Leopold bezoekt de gewonde agenten en de begrafenisplechtigheid lokt massa’s volk.

Ook de slachtofferhulp is intussen veel beter uitgebouwd, zegt de politie. 40 jaar geleden beperkte zich dat tot een droge mededeling van de feiten.

(JV/BS)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier