Zwin opent weer haar Vogelringstation

Redactie KW

In natuurreservaat Het Zwin in Knokke-Heist worden tot eind september vogels gevangen, gewogen en geringd. In het vogelringstation geven de medewerkers ook demonstraties. Bezoekers kunnen zo een kijkje nemen achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek.

Dus wat gaan wij nu doen? Al die gegevens, die opgeschreven zijn, gaan naar Brussel en dat wordt daar allemaal bewaard.

Ivan Goethals is gediplomeerd vogelringer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappers. Samen met zijn collega’s zorgt hij er voor dat er in ons land per jaar 500.000 vogels geringd worden. In Het Zwin laat hij de bezoekers meekijken hoe en waarom dat allemaal gebeurt.

“Het is een keuze van ons omdat het ringwerk wel belangrijk is voor het wetenschappelijk onderzoek, en het is eigenlijk ook wel uniek in België dat het ringen wordt getoond aan het publiek,” zegt Marianne Brusselle van Het Zwin.

“Dus zij kunnen een kijkje nemen achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek en het is ook belangrijk om trekpatronen vast te leggen aan de hand van de meldingen en eigenlijk komt die trek op hang vanaf halfweg augustus en de herfst.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier