Zwerm bijen strijkt neer in centrum van Handzame

Redactie KW

Een bijenzwerm is deze week neergestreken op het Handzameplein in Handzame. De Kortemarkse brandweer en een lokale imker kwamen donderdagnamiddag de meeste bijen al verwijderen, maar ook vandaag vrijdag ging de brandweer al weer ter plaatse.

De bijenzwerm vond een hoekje aan de gevel van de voormalige fietsenzaak Rijwielen Devos op het Handzameplein de perfecte locatie voor een nieuwe woonst. Idylissch, maar het geeft de bewoners van de dorpskern van Handzame niet echt een veilig gevoel. Daarom kwamen politie en brandweer donderdagnamiddag ter plaatse om de zwerm te verwijderen. Imker Godfried Deprez uit Kortemark werd erbij gehaald om het klusje goed en wel te klaren.

“Wellicht is een groep bijen een tweede koningin gevolgd en zo vertrokken uit een echte bijenkorf van een imker hier uit de buurt”, denkt brandweercommandant Jackie Coopman. “Het gaat sowieso niet om wilde bijen. Donderdag zijn we met de ladderwagen tot bij de zwerm geraakt en hebben we de koningin kunnen verwijderen, samen met het merendeel van de darren. Maar ‘s avonds kregen we opnieuw oproepen – en vandaag vrijdag ook alweer – omdat er nog altijd bijen rondcirkelen in de buurt. Vooral de arbeiders die vlakbij bezig zijn met de renovatie van het oude gemeentehuis van Handzame ondervinden er last van. Gezien het wellicht nog maar om enkelingen gaat, zullen we ze nu wel te lijf gaan met een verdelgingsproduct. Dat zal ook wat verneveld worden om de laatste beestjes te verjagen.”

Johan Debo en Kurt Tempelaere uit Handzame stuurden ons trouwens ook enkele beeldjes van de bijenzwerm, waarvoor dank.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier