Zwemzone in Oostende gesloten wegens slechte waterkwaliteit

Redactie KW

Als gevolg van een bacteriële verontreiniging is woensdagnamiddag in Oostende een zwemverbod afgekondigd in de zwemzone Duin en Zee. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), ligt de oorzaak van het probleem bij de hevige regenval van afgelopen week.

De burgemeester van Oostende stelde het zwemverbod voor de zwemzone Duin en Zee rond 14 uur in op advies van de VMM en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Zij hadden om die maatregel gevraagd nadat er tweemaal op rij een te hoge bacteriële concentratie werd vastgesteld. De getroffen zone bevindt zich vlak aan de Oostendse havengeul.

De problemen zijn volgens de VMM te wijten aan de hevige neerslag, die vorige week donderdag leidde tot een overbelasting van het rioleringsstelsel. Als gevolg daarvan kwam er ongezuiverd afvalwater via de havengeul van Oostende in zee terecht.

Een routinecontrole van VMM op 15 juli bracht de hoge bacteriële concentratie aan het licht. Naar aanleiding van die overschrijding werd drie dagen later een nieuw staal genomen, dat een toename van de bacteriële verontreiniging aantoont.

Voortaan zal er elke dag een staal worden genomen om de waterkwaliteit in de zwemzone op te volgen. Het zwemverbod zal pas worden opgeheven als het water opnieuw aan de normen voldoet. “We kunnen niet met zekerheid stellen wanneer dat het geval zal zijn”, benadrukt Bart Van Besien van de VMM. “Maar doorgaans herstelt het probleem zich vrij snel en is het een kwestie van dagen.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier