zware straffen voor kopstukken van xtc-bende

Redactie KW

Een 51-jarige man uit Oostende en een 50-jarige man die al maanden in Spanje verblijft, zijn door de Ieperse rechtbank veroordeeld tot vier jaar cel en een boete van ruim 8.000 euro.

De twee worden beschouwd als de top van een bende die enkele jaren geleden 300.000 xtc-pillen vanuit Nederland naar België wou smokkelen. Dankzij een operatie met undercoveragenten kwam het echter nooit zover. De andere leden van de zevenkoppige bende kregen lichtere straffen, van 1 jaar tot 40 maanden cel, en fikse geldboetes.

De politie sloeg toe op het moment dat in Breda een deal werd afgerond om 300.000 xtc-pillen naar ons land te smokkelen. De bende was er zich niet van bewust dat twee van hun leden eigenlijk undercoveragenten waren.

Uit het onderzoek bleek dat de Oostendenaar en de man die zich al maanden in Spanje ophoudt, aan de top van de hiërarchie in de bende stonden. Zij werden dan ook bij verstek veroordeeld tot vier jaar cel en een boete van 8.250 euro.

Twee mannen van 53 en 48 jaar uit respectievelijk Wervik en Kortrijk die ook een belangrijk aandeel hadden in de zaak, kregen veertig maanden cel en een boete van 6.875 euro. Drie kleinere garnalen kregen celstraffen van één jaar tot achttien maanden en een fikse geldboete. De enige vrouw in het dossier werd gedeeltelijk vrijgesproken en moet alleen een werkstraf van 60 uur uitvoeren. De gerechtskosten, ruim 45.000 euro,
worden verhaald op de veroordeelden, in verhouding met hun betrokkenheid in het dossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier