Zware straffen gevorderd voor Roemeense dieven

Redactie KW

De openbare aanklager heeft maandag zware effectieve celstraffen gevorderd voor de elf leden van een Roemeense dievenbende. De bende was actief in heel België van begin 2007 tot de zomer van 2008. Ze hadden het vooral gemunt op bouwwerven. Daar stalen ze niet alleen klein gereedschap maar ook pletwalsen, bulldozers en vrachtwagens.

De buit werd naar Roemenië gebracht en daar verkocht. De opbrengst werd in vastgoedprojecten geïnvesteerd. Het lijstje feiten bevat 55 diefstallen met verzwarende omstandigheden, 16 gewone diefstallen, 16 pogingen tot diefstal, 6 feiten van valsheid in geschrifte en daarnaast nog enkele witwasoperaties. De bende werd opgerold nadat op 21 maart 2008 een vol geladen vrachtwagen werd tegengehouden aan de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Op 7 augustus 2008 kon en tweede konvooi worden onderschept in Duitsland.

Vonnis

Het openbaar ministerie vraagt nu acht jaar effectieve opsluiting voor het kopstuk. Voor de anderen worden effectieve straffen gevorderd van vier en vijf jaar. Het openbaar ministerie vordert ook de verbeurdverklaring van 650.000 euro vermogensvoordeel. Het vonnis wordt ten vroegste over een maand verwacht.

(GW/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier