Zware brand in Iepers houtverwerkingsbedrijf : brandweermannen gewond bij bluswerken

Redactie KW

Bij de firma Vandendriessche, een houtrecyclerend bedrijf langs de Bargiestraat in Ieper, is donderdagochtend brand uitgebroken. Het bedrijf heeft vestigingen in Westrozebeke en in Ieper. Enkele brandweermannen raakten lichtgewond.

“Het vuur ontstond omstreeks 4.30 uur”, klinkt het bij de politie. Drie brandweerkorpsen (Ieper, Langemark-Poelkapelle en Lo-Reninge) uit de buurt zijn ter plaatse om de vlammen te bestrijden. Een voorraad hout die buiten lag, vatte vuur, zo werd vernomen.

Het was de vrouw van een brandweerman die alarm sloeg. Die verwittigde de brandweer en snelde ter plaatse. De brand ging gepaard met een enorme rookwolk, die kilometers ver te zien was. Door de prikkelende brandgeur werd aan buurtbewoners gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. Heel wat zwaar materiaal werd weg van de vuurhaard gesleept.

Rond de middag was de brandweer nog altijd aan het nablussen en werden enkele brandweermannen het slachtoffer van een ongeval. Dat gebeurde toen een brandweerwagen werd aangereden door een werktuig van het bedrijf. Op de plaats van de aanrijding stonden enkele brandweermannen die werden geraakt. Ze liepen oppervlakkige verwondingen op.

Van containervervoer tot houtrecyclage

De verschillende bedrijfssites van Houtrecyclage Vandendriessche liggen verspreid in Ieper en Westrozebeke (Staden), waar het eind de jaren zeventig allemaal begon met containervervoer voor de diepvriesindustrie. Later kwam daar compostering en houtverwerking bij.

In 1995 werd de bvba Westcompost opgericht. De compostering verhuisde toen naar het industrieterrein in Ieper. De recyclage van groenafval werd gecombineerd met de verwerking van houtafval tot houtsnippers.

In 2004 breidde de site in Ieper een eerstse keer uit met een loods voor de opslag en verwerking van houtafval. Deze loods werd strategisch gebouwd aan de Bargiestraat op de industriezone, naast bvba Westcompost. Het is op die site dat de brand woedde. (LVA-RB-JG-Belga, foto’s RB)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Zware brand in Iepers houtverwerkingsbedrijf : brandweermannen gewond bij bluswerken

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier