Zwanen en waterschildpadden kunnen het niet met elkaar vinden

Redactie KW

De beroemde witte zwanen op de Brugse Reien worden bedreigd door waterschildpadden. Die dieren zijn daar uitgezet door mensen die er vanaf willen maar ze vallen de kuikentjes aan. Twee studenten uit Brugge en Geluwe hebben met succes verschillende vallen uitgetest om de schildpadden te vangen. De Brugse groendienst is alleszins geïnteresseerd om het systeem te gebruiken.

Ze zien er lief uit, de waterschildpadden die zitten te zonnen aan de Reien in Brugge. Maar vergis u niet: het zijn niet de beste vrienden van de zwanen in de buurt. Ze vallen de kuikentjes aan van de zwanen. Ze eten de amfibieën en waterplanten op. Ze richten heel wat schade aan aan het ecosysteem.

Brugge wil af van die roodwangschildpadden. Ze met de hand vangen lukt niet, maar de fuiken van twee studenten kunnen wellicht wel helpen. Zij hebben de vallen uitgetest, en met succes. “In het begin dat we de fuik hadden uitgelegd was het een tijdje wachten tegen dat de schildpadden er effectief in wilden gaan. Ze moesten het gewoon worden, die fuik in hun territorium. Ze kropen er ook uit. Ze hadden daarvoor een manier gevonden. We hebben die val dan verlaagd en de volgende dag hadden we ze allemaal”, zo vertelt Marijn De Craecker, Student Agro- en Biotechnologie van de Katho.

De stad Brugge zal de vallen nu plaatsen, maar roept op om geen schildpadden meer te dumpen in het water. Voor de eindejaarsstudenten wacht nog heel wat werk, want ook elders in Vlaanderen zijn de schildpadden een probleem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier