Zwaar verkeer niet door centrum door heraanleg N314

Redactie KW

Heel binnenkort starten de werken voor de heraanleg van de N 314 tussen het slachthuis Covameat en de Vier Koningen op de grens Wijtschate/Waasten. Ze zullen zo’n tien maanden duren en al die tijd moet het verkeer worden omgelegd. Geen sinecure, als je weet dat deze weg een van de centrale doorvoerassen voor zwaar verkeer is in het verkeersplan Heuvelland-Mesen.

Die doorvoeras wordt trouwens heel druk gebruikt : niet alleen door vrachtwagens die het slachthuis bedienen, maar ook door vele andere, waaronder heel wat trucks van de firma Dauchy en, vooral, de haast ontelbare vrachtwagens en konvooien van Clarebout Potatoes in Nieuwkerke, die zeven dagen op zeven op en af rijden.

„Aanvankelijk was gedacht aan een omlegging via Ploegsteert”, aldus burgemeester Sandy Evrard bij het begin van de gemeenteraadszitting van maandag. „Maar dit aanhoudende zware verkeer zou niet alleen erg hinderlijk zijn voor de dorpskom daar, het zou ook een ware aanslag betekenen voor de leefbaarheid van Mesen-centrum. Daarenboven is het voor de zware vrachtwagens haast onmogelijk om, komende van Mesen-centrum, aan de Ieperhoek links de N 314 te nemen.”

In Ploegsteert rechtstreeks doorrijden naar Nieuwkerke is ook geen optie, gezien daar in de Romarijnstraat een tonnagebeperking van 3,5 ton geldt.

Vandaar dat er nu gekozen is voor een omlegging langs de N 336 tot Sint-Elooi, om daar dan de N 365 via Wijtschate terug te nemen naar de Ieperhoek. „Een omlegging die zelfs ietsje korter is dan via Ploegsteert”, aldus nog de burgemeester. „Dit houdt wel in dat op de N 365 tussen Sint-Elooi en de Ieperhoek het verbod voor doorrijdend zwaar verkeer al die tijd wordt opgeheven”. Tijdelijk zou er ook nog een probleem kunnen rijzen aangezien er in de komende maanden nog asfalteringswerken staan gepland op het bewuste stuk van de N 365. (JRE)

Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 27 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier