Zusters stappen zelf op bij Stella Maris na pedofilieschandaal

Redactie KW

Twee zusters die zetelden in de raad van bestuur van Stella Maris in Kortrijk, zijn dan toch opgestapt na een pedofilieschandaal in de instelling voor bijzondere jeugdzorg. Advocaat Jan Leysen van de vzw West-Vlaamse Jeugdzorg bevestigt dat vrijdagmorgen.

Tijdens een onderzoek naar misbruik door nonnen in de instelling Stella Maris in Kortrijk kwamen recent twee klachten boven water tegen Albert V., een nu 88-jarige pater die begin jaren negentig frequent op bezoek kwam in een leefgroep in de instelling. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan verregaande betastingen. De man werd na verloop van tijd de toegang tot de instelling geweigerd nadat toenmalige begeleiders het vermeende misbruik hadden aangeklaagd bij de directie en de raad van bestuur. De huidige leiding van de vzw West-Vlaamse Jeugdzorg, waaronder Stella Maris ressorteert, vond het niet kunnen dat twee zusters, die vandaag nog in de raad van bestuur zitten en in de jaren negentig een leidende functie hadden in Stella Maris, niks hadden ondernomen toen het vermeende misbruik van pater Albert V. aan de oppervlakte kwam. De leiding van de vzw vroeg de twee zusters op te stappen, maar die weigerden dat. Daarom besliste men een procedure op te starten om de twee zusters te weren uit de raad van bestuur. Blijkbaar hielden de zusters nu toch de eer aan zichzelf.

Misbruik door nonnen

Intussen is ook gebleken dat het misbruik door nonnen in de instelling niet zal vervolgd worden omdat de feiten, die dateren uit 1959 en 1963, inmiddels verjaard zijn. Het vermeende misbruik door pater Albert V. is niet verjaard en wordt nog verder onderzocht.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier