Zuster Laura Hoet, gewezen directeur Heilig Hartziekenhuis, overleden

Redactie KW

In het Missiehuis in Kessel-Lo is zuster Laura Hoet, de grote bezieler van de uitbouw, en maar liefst zestig jaar directrice, van het Heilig Hartziekenhuis op dinsdag 16 maart overleden. “Ze combineerde een diep geloofsleven in het klooster met een intense actieve loopbaan als vrouw in wat men nu het topmanagement noemt”, zegt huidig algemeen directeur dokter Patrick Waterbley.

Zuster Laura Hoet was ontegensprekelijk een Monument, met de grote letter m. Een dynamische, sterke vrouw. In 1945 stuurde de toenmalige overste zuster Laura Hoet naar het Heilig Hartziekenhuis, vroeger nog opgestart door een van de zusters van de Jacht uit Heverlee. Wat ze er vond ? „Ik trof er een kliniekske met drie halftijdse dokters en dertig bedden. Ik beloofde mijn overste om me volledig en tot het einde voor dit ziekenhuis te geven”, klonk het in eerdere interviews. Geen loze beloftes, maar met een daadkracht die kan tellen.

Toevallig in Roeselare

Het was dus eerder toevallig dat zuster Laura Hoet in Roeselare terecht kwam, maar wel een godsgeschenk voor de (supra)regionale gezondheidszorg. „Eigenlijk was ik ook voorbestemd om naar de missies te gaan. Het zou de Antillen worden. De oorlog stak daar echter een stokje voor.”

Bleef het volgen

Toen zuster Laura Hoet in 2005 voor haar 90ste verjaardag in de bloemetjes werd gezet, telde het Heilig Hartziekenhuis ruim 2.000 medewerkers, bijna 900 bedden en maar liefst 243.000 ligdagen per jaar. Ze was bijna zestig jaar directeur van het Heilig Hartziekenhuis en nam haar belissingen vanop de zesde verdieping. Hoewel ze de dagelijkse leiding al jaren had doorgegeven, bleef ze het reilen en zeilen op de voet volgen. Ze bleef ook lid van de beheerraad en bleef van alle evoluties – ook van de plannen voor het nieuwe Heilig Hartziekenhuis in Oekene – op de hoogte.

“Ik laat het ziekenhuis nooit los”

De laatste jaren kwam zuster Laura Hoet niet vaak meer in het ziekenhuis zelf. „Ik ben iets minder goed te been, maar ik laat het ziekenhuis nooit los”, zei ze ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag. “Als ik voorstel eventjes de beheerraad over te slaan, komen ze me halen.”…

Zuster Laura Hoet overleed op dinsdag 16 maart in de leeftijd van 94 jaar in het missiehuis in Kessel-Lo. In de kapel had daar op zaterdag 20 maart de uitvaartdienst plaats. Er volgt op zaterdag 17 april om 16 uur een nadienst in de decanale Sint-Michielskerk.

(LVA voor kw.be)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 26 maart 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier