“Zurkeltrutte” is mooiste West-Vlaams dialectwoord

Redactie KW

“Zurkeltrutte”. Dat is het woord dat door de West-Vlamingen zelf is verkozen tot het allermooiste West-Vlaams dialectwoord. Onder de naam ‘Wuk zeg je?’ organiseerde Focus-WTV samen met Radio 2 en de Krant van West-Vlaanderen een grote zoektocht naar het mooiste West-Vlaamse woord dat niet uit ons dialect mag verdwijnen. .

Elke West-Vlaming moet dit woord voortaan kennen : zurkeltrutte. Tijdens het dialectenproject ‘Wuk zeg je’ werden alle West-Vlamingen opgeroepen om hun mooiste West-Vlaams woord in te sturen. Daarna volgde een stemronde met een lijst van 25 woorden. Naast onder meer schoffelscheute, bemokkeld en kwitsoender werd de “zurkeltrutte” de uiteindelijke winnares. Het woord betekent een belachelijke, naiëve vrouw of kwezel. In sommige streken duidt men er ook een zuurpruim mee aan.

Tijdens een live-uitzending van Radio 2 vanuit het Provinciaal Hof werd het winnende woord onthuld. Elke West-Vlaming moet dit woord voortaan kennen en vooral ook meer gaan gebruiken. Want dat is het opzet van ‘Wuk zeg je, namelijk het levendig houden van ons West-Vlaams dialect.

(S.D./A.D.)

Meer vanavond op Focus & WTV vanaf 18u00

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier