Zuiden van provincie zal inkrimping economische groei voelen

Redactie KW

Als de economische groei in 2009 met 4 procent krimpt zoals voorspeld wordt door het Planbureau dan zal de tewerkstelling in ons land met 2,43 procent verminderen. De verschillen tussen de gewesten blijven relatief beperkt, maar tussen de arrondissementen worden wel grotere verschillen opgetekend. Dat blijkt uit een studie door Damiaan Persyn van het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving (VIVES) in Leuven.

In Vlaanderen worden vooral arrondissementen in Zuid-West-Vlaanderen, Noord-Limburg en de Kempen getroffen. In Wallonië is de impact minder sterk en worden vooral regio’s in het oosten van de provincie Luik en het noorden en oosten van Henegouwen getroffen.

Deze uiteenlopende evoluties zijn het gevolg van verschillen tussen sectoren op vlak van conjunctuurgevoeligheid. Zo blijken de sectoren “rubber, plastic producten en overige niet-metale mineralen”, “metalen” en de bouwsector het meest conjunctuurgevoelig, waar een daling van de economische groei met 1 procent gepaard gaat met een vermindering van de tewerkstelling van 1,25 procent. De sectoren “hotels en restaurants” en “landbouw, jacht, bosbouw en visserij” bevinden zich aan het andere uiteinde van het spectrum. Daar gaat een economische achteruitgang zelfs gepaard met een tewerkstellingsgroei.

Uit een studie voor ons land gedurende de periode 1999-2007 blijkt dat een economische crisis overigens slechts met vertraging op de arbeidsmarkt inwerkt. Maar vooral in de provincies West-Vlaanderen en Limburg steeg de werkloosheid in de periode april 2007-april 2009 sterk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier