Zuid-West-Vlaamse gemeenten willen Intercommunale voor Brandweer

Redactie KW

Veertien Zuid-West-Vlaamse steden en gemeenten willen een intercommunale oprichten voor hun brandweerdiensten. Dat hebben ze vanmorgen gezegd bij het bezoek van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom. De oprichting van zo’n intercommunale is een nieuwe stap in de brandweerhervorming.

Er zijn ook zes brandweerpreventieadviseurs aangesteld. Zij hebben een opleiding gevolgd om bij mensen thuis langs te gaan en te onderzoeken hoe brandveilig hun huis is. Ze zullen ook demonstraties geven.

Meer budget voor opleiding

Minister Turtelboom wil het budget voor de opleiding van de brandweerman van 2 naar 9 miljoen euro verhogen. “We moeten blijven investeren in de opleiding van de brandweerman”, aldus de minister. “Die moet bijvoorbeeld weten hoe hij daken met zonnepanelen moet aanpakken. Ook andere nieuwe technologieën, zoals hybride wagens en passiefhuizen, hebben een impact op de brandveiligheid.” De opleiding van de brandweerman kadert in de hervorming van de civiele veiligheidsdiensten, wat momenteel vol bezig is.

“De korpsen die al deel uitmaken van een brandweerzone kunnen al heel wat beter samenwerken, zoals het gemakkelijk uitwisselen van materiaal. Er moeten echter nog stappen worden gezet in de hervorming. Zo moeten we gaan naar een juridische structuur. Nu blijven de brandweerkorpsen nog te veel onder de vleugels van de gemeenten zitten, terwijl een juridische structuur nog veel meer een filosofie van grote zones en dus een betere dienstverlening voor de bevolking, versterken.”

De Zuid-West-Vlaamse burgemeesters willen een intercommuncale oprichten, met een werking die vergelijkbaar is van die van een politieraad.

(jv/belga)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier