“Zoute Zoen” uitgereikt aan Ellis Flipse in Ieper

Redactie KW

Zopas werd in Technisch Instituut Immaculata in Ieper de ‘Zoute Zoen’ uitgereikt aan de Nederlandse auteur Ellis Flipse.

De Zoute Zoen is de oudste en belangrijkste manuscriptenprijs voor jeugdboeken in het Nederlands taalgebied. Het is een prestigieuze prijs van de gemeente Knokke-Heist en het Davidsfonds, waarbij de winnaar beloond wordt met een geldprijs van maar liefst 12.500 euro.

Fragmenten

De Zoute Zoen is een tweejaarlijkse wedstrijd voor jeugdboeken voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Winnares Ellis Flipse. won met het fantasieverhaal “Alex en de Dux van het Zuiden”. Naast ‘Alex en de Dux van het Zuiden’ werden nog vier andere manuscripten genomineerd voor de Zoute Zoen publieksprijs. Uit deze vijf manuscripten werden leesfragmenten online geplaatst (op www.zoutezoen.be) en in een leespocketje. Jongeren konden op basis van die fragmenten zelf kiezen welk manuscript ze graag als boek wilden zien verschijnen. 3.000 jongeren brachten hun stem uit. De meeste stemmen gingen naar ‘Breuklijn’, een manuscript van Ludo Enckels uit Herk-de-Stad. Hij wint daarmee de publieksprijs van 2.500 euro. Ook zijn manuscript verschijnt als jeugdboek.

Winnende klas

De prijsuitreiking vond plaats in T.I. Immaculata in Ieper, omdat in deze school alle leerlingen van het eerste jaar TSO aan de leeswedstrijd deelnamen. Ze lazen de verschillende fragmenten die in aanmerking kwamen voor de publieksprijs in de klas en stemden vervolgens op hun favoriete fragment. Uit alle deelnemende leerlingen werd een winnende klas geselecteerd. Het werd het eerste jaar Sociale en Technische Vorming van T.I. Immaculata. De leerlingen van de winnende klas ontvangen elk een mooi boekenpakket. Ze krijgen deze namiddag ook een snoepreceptie én een schrijfworkshop, begeleid door Inge De Bie, auteur en schrijfdocente.

(P.L./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier