Zorgnoden West-Vlaamse basisscholen zijn groot

Redactie KW

De zorgnoden in de West-Vlaamse basisscholen zijn groot. Dat blijkt uit een enquête die Open Vld heeft gedaan bij meer dan 2300 Vlaamse scholen. Ook 85 West-Vlaamse scholen hebben aan het onderzoek meegewerkt. En daaruit blijkt dat overal kinderen schoollopen die extra zorgen nodig hebben, maar dat de scholen daar te weinig personeel en middelen voor hebben.

Vlaams Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke werkt aan een nieuw concept Leerzorg. Hij wil nog meer kinderen met een beperking in het gewoon onderwijs laten schoollopen. Om te weten wat de scholen daarvan vinden, heeft Open Vld haar onderzoek gedaan.

Eén van de scholen die de enquête van Open Vld heeft ingevuld is de Basisschool Windekind uit Rumbeke : een klein schooltje, met maar 65 leerlingen. Volgens de directrice heeft hier toch één op drie kinderen extra zorg nodig. Dat gaat van kinderen met taalproblemen en emotionele problemen na een echtscheiding bijvoorbeeld, tot kinderen met leerstoornissen.

Er is een zorgleerkracht op school, voor tien uur per week. De meerderheid van de scholen is het er over eens dat het aantal zorguren te laag is.

Deze school is voorstander om kinderen met specifieke noden toch in het gewoon onderwijs te laten schoollopen. Maar dat moet haalbaar blijven. Minister Frank Vandenbroucke werkt aan een concept leerzorg en voorziet 10 miljoen € voor extra zorgleerkrachten. Open Vld wil graag een overleg met de minister, en vraagt meer middelen.

In het gewoon onderwijs waar het kan, in het buitengewoon onderwijs waar het moet. De leerlingen zijn alvast gelukkig met onderwijs op maat.

Het nieuwe zorgplan zou pas in 2010 van start gaan. De minister plant eerst nog heel wat overleg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier