Zorgkundige Annie Vangheluwe krijgt verrassingsfeest

Redactie KW

Eind november gaat Annie Vangheluwe met brugpensioen. Vorige week werd ze in het woon- en zorgcentrum Sint-Godelieve al uitvoerig in de bloemen gezet.

“Het was echt een verrassingsfeest. Alle personeelsleden waren erin geslaagd om hun mond niet voorbij te praten. Maar door sommige uitspraken van een paar bewoners had ik wel een vermoeden dat er een en ander stond te gebeuren”, lacht Annie. Het was haar zoon Wouter en vooral haar dochter Ilse die een feestje wensten te bouwen voor hun moeder. En of zij erin geslaagd zijn! In een overvolle cafetaria wensten personeelsleden en vrijwilligers Annie Vangheluwe het allerbeste toe.

Van de textiel- naar de zorgsector
Annie kan zich nog precies de datum herinneren dat zij in dienst kwam in wat toen (en op vandaag nog voor velen) het rusthuis genoemd werd?: dat was op 4 februari 1991. Al die tijd heeft zij als zorgkundige haar taak tot eenieders voldoening verricht. Nochtans was zij daarvoor niet opgeleid. “Na de beroepsschool die ik in Eernegem volgde, werd ik textielarbeidster in het atelier dat gevestigd was op de plaats waar nu de serviceflats De Oostpoort staan en enkele huizen van de bouwmaatschapij Kleine Landeigendom”, vertelt Annie. Die locatie was de vroegere meisjesschool. En in die toen bijna bouwvallige ruimten is het Gistelse College, als afdeling van het O.L.V.-College van Oostende, in 1958 ook gestart.

Toen er een (eerste?) crisis uitbrak in de textielsector, heeft Annie zich omgeschoold tot bejaardenhelpster en zij heeft zes jaar voor Familiehulp gewerkt. Het was geen gemakkelijke beslissing om over te stappen naar een rusthuis. Maar achteraf gezien was het een wijze beslissing. Een niet te onderschatten gevolg van haar beslissing was, dat zij ook met weekendwerk te maken kreeg. “Dat mag niet onderschat worden. Het is sociaal erg belastend en vergt heel wat creativiteit”, verklaart Annie.

Nieuwe periode
Maar nu breekt dus een nieuwe periode aan. En die zal onder meer gevuld worden met muziek. Als 12-jarige speelde Annie al op het harmonium in de kerk van Moere. Zuster Berghmans maakte haar een beetje wegwijs in de notenleer en de rest was zelfstudie. Onlangs trad Annie toe tot het koor Dolores in Torhout. Een nieuwe uitdaging dus. Maar ook fietsen en wandelen staan op haar programma. “En zorgen voor Sien, het dochtertje van Ilse. Straks gaat zij naar de kleuterklas in Moere”, lacht Annie.

(Arnold Naert)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier