Zonnebekenaars betalen voortaan voor brandbaar grofvuil in containerpark

Redactie KW

De inwoners van Zonnebeke zullen vanaf 1 juli moeten betalen voor de verwerking van brandbaar grofvuil in het containerpark.

Bedoeling van de maatregel is de inwoners aan te moedigen om optimaal te sorteren en herbruikbare spullen naar de kring(loop)winkel te brengen. Want heel wat recycleerbaar afval belandt nu nog onterecht bij het brandbaar grofvuil. Wie vanaf 1 juli een matras, een tapijt of ander grofvuil op het recyclagepark aanbiedt, zal hiervoor 0,125 euro per kg moeten betalen. Het grofvuil zal daarom telkens gewogen worden door de parkwachter vooraleer het in de perscontainer mag gedeponeerd worden. Er zal ter plaatse met cash geld betaald moeten worden.

Werkdruk

Volgens schepen Johan Demonie zal dit geen extra werkdruk met zich meebrengen. Vorig jaar was er een aanvoer van 190 ton grofvuil, waarvan 90 % van de gemeentediensten afkomstig is. Er kwam dus slechts 19 ton van de bewoners. Maar de ervaring op andere plaatsen leert dat – als dit betalend wordt – de aanvoer op 10 % terugvalt. Dit betekent dus nog slechts 1,9 ton per jaar. Dat zal geen extra werkdruk met zich meebrengen.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier