Zonnebeke wil openbare verlichting ‘s nachts doven om te besparen

Redactie KW

Het voorstel komt maandag op de gemeenteraad

Burgemeester Dirk Cardoen (Inspraak) verdedigt de maatregel: “Het doven van de lichten op de gemeentewegen tussen 23 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends zou jaarlijks 35.000 tot 40.000 euro opleveren. “Let wel, de gewestwegen zullen verlicht blijven net als de doortochten van de dorpen, ook het centrum van Zandvoorde. Het gaat enkel om de zijstraten en de landelijke wegen en dan nog maar van maandag tot donderdag. Niet van vrijdagavond tot zondagavond.”

Verkeersveiligheid

Oppositiepartij Sp.a is hier niet over te spreken. Gemeenteraadslid Franky Bryon: “Van de 2.770 lichtpunten die er in Zonnebeke staan, gaat er bij maar liefst 1.770 verlichtingspalen het licht uit. Geen openbare verlichting meer langs alle hoofdwegen, verbindingswegen, landelijke wegen en in de woonwijken. Het gemeentebestuur ligt duidelijk niet wakker van verkeerveiligheid en de veiligheid op zich.”

Volgens burgemeester Cardoen is dat geen argument, omdat bijvoorbeeld op autsnelwegen er ook vaak geen verlichting is ‘s nachts. En overdag gebeuren toch ook inbraken en diefstallen. SP.A zou liever zien dat men eerst overweegt om om een lichtplan te maken of om de lichten te dimmen of om naar alternatieven te zoeken.(P.L./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier