Zonnebeke Church Dugout niet toegankelijk voor publiek

Redactie KW

Het is niet de bedoeling om de Zonnebeke Church Dugout open te stellen voor het publiek. Dat zegt Franky Bostyn van het Memorial Museum Passchendaele 1917.

De Zonnebeke Church Dugout is een ondergrondse schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog, die zich vlakbij de kerk van Zonnebeke bevindt. Hij werd in maart 1918 gebouwd door de 171th Tunneling Compagny. Momenteel worden in die omgeving werken uitgevoerd om de voormalige abdijtuin beter tot zijn recht te laten komen (als deel van het kasteelpark). In dat kader werd gisteren de toegang tot de dugout blootgelegd. Die toegang zal wel hersteld worden en er komt ook een infobord bij, om het publiek te informeren over dit unieke relict van de Eerste Wereldoorlog. Maar de schuilplaats zelf, die volledig onder water staat en ingegraven zit onder de muren van de vooroorlogse kerk van Zonnebeke, wordt niet toegankelijk gemaakt voor het publiek. Door het openen van de toegang tot de dugout gisteren, dachten sommigen dat het de bedoeling zou zijn om de volledige ondergrondse schuilplaats toegankelijk te maken, maar dat is niet het geval.

In de jaren tachtig werd de dugout al ontdekt en geopend, toen archeologisch onderzoek gebeurde naar de destijds nabijgelegen Augustijnen abdij. De Zonnebeke Church Dugout werd toen door verschillende Zonnebekenaren bezocht. De constructie werd achteraf terug afgesloten.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier