Zoektocht naar West-Vlaamse voorzitters en bijzitters loopt niet vlot

Redactie KW

Nog een kleine vier weken en we trekken weer naar de stembus. Voor de rechtbanken van eerste aanleg en de vredegerechten, die de verkiezingen organiseren, zijn het dan ook drukke tijden. Zij moeten in allerijl op zoek naar duizenden voorzitters en bijzitters voor de stem- en telbureaus. Een zoektocht die niet overal van een leien dakje loopt, blijkt uit een rondvraag van de redactie van Focus-WTV.

Ook in West-Vlaanderen zullen er op 13 juni weer heel wat mensen hun vrije zondag moeten opofferen om de verkiezingen vlot te laten verlopen. Onze provincie telt meer dan 470 stembureaus, en nog eens ruim 300 telbureaus. In het kieskanton Menen bijvoorbeeld, waarbij ook Wevelgem behoort zijn er 110 mensen nodig.

“Voor het kieskanton zoeken we 68 mensen ‘s morgens en 46 ‘s namiddags,” zegt vrederechter Caroline Delesie van Menen. “Die bureaus moeten telkens een voorzitter, vier bijzitters en ook een secretaris hebben.”

Veel tijd om al dat volk te zoeken is er niet. En dus moeten de gemeenten en de rechtbanken die de verkiezingen organiseren een tandje bijsteken. De rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk heeft pas vanavond de lijsten voor de voorzitters en bijzitters. In Menen staan ze al een stap verder.

“Alle brieven naar de voorzitters zijn maandag vertrokken, alle bijzitters zijn gisteren aangeschreven. We spelen op zeker door heel wat reserven op te roepen, zowel voor de functie van voorzitter als voor de bijzitters.”

Pas de volgende dagen zal duidelijk worden hoe groot het enthousiasme is bij de bijzitters. Begin dit jaar veroordeelde de rechtbank van Brugge nog 30 voor- en bijzitters tot een boete van 275 euro omdat ze bij de verkiezingen van vorig jaar zonder geldige reden hun kat stuurden.

(ld)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV. Focus-WTV: nieuws van hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier