Zillebekevijverpad: verlichting is een feit

Redactie KW

Sinds kort is de langverwachte verlichting langs het Zillebekevijverpad een feit. Keurig aangebracht op masten van een viertal meter hoog, in een soort groen dat zich perfect integreert in de omgeving. SP.A-voorman Ives Goudeseune is een tevreden man, want het is op zijn vraag dat de verlichting er komt. Hij heeft wel zeven jaar geduld moeten hebben.

Het Zillebekevijverpad wordt niet alleen gebruikt door talrijke recreatieve netwerkfietsers, het is ook een veilige verbinding van Zillebeke naar Ieper voor wie per fiets naar school of het werk moet. In de zomer althans, want ‘s winters was het er aardedonker en dus niet zo veilig.

Toen Ives Goudeseune in 2002 op de gemeenteraad voorstelde om daar openbare verlichting aan te brengen, luidde het antwoord dat daar hoegenaamd geen sprake kon van zijn omdat het niet tot het beleid van de provincie behoorde dat recreatieve fietswegen worden verlicht.

Toch kreeg Ives uit meerderheidshoek toen al steun van Yves Leterme, die dit nog eens uitdrukkelijk herhaalde op de gemeenteraad van juni 2006. Waarna het stadsbestuur enkele maanden later zijn kar begint te keren: „Wanneer het Zillebekevijverpad aan een grondige onderhoudsbeurt toe is, zal van de gelegenheid gebruik worden gemaakt om ook verlichting te plaatsen. Ze zal wel worden beperkt tot oriëntatieverlichting en tijdens een deel van de nacht worden gedoofd.” Dit jaar was het dan zover: de verlichting staat er, op een nieuwe laag dolomietverharding in het kader van die onderhoudsbeurt is het voorlopig nog even wachten. Klaar tegen 1 september misschien? (JRE)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 7 augustus 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier